Putuj igumane, ti si svoju crkvu oslikao

image“Putuj igumane, ne brini za manastir jer si ti svoj deo crkve do detalja oslikao”. Tim rečima se doktor Vladimir Kostić, predsednik SANU, oprostio od akademika, legendarnog slikara Ljube Popovića, na komemoraciji u valjevskom Centru za kulturu.

Jedan od najcenjenijih savremenih srpskih slikara, koji je svoj bogat umetniki život proveo ne relaciji Valjevo-Pariz, utemeljivač Moderne galerije u Valjevu kao doma slikara medijale, preminuo je u 82. godini. Na komemoraciji u gradu čiji je počasni građanin, od Ljube su se oprostili članovi njegove porodice, predstavnici Grada i nacionalnih institucija, njegovi prijatelji i poštovaoci njegovog dela, sećajući se da su Popovića obeležavali vredan rad, posvećenost svemu što čini i ogromna ljubav.
– Bio je Srbin sa velikim s, Valjevac sa velikim v, ali u isto vreme i građanin sveta – rekao je Vojislav Andrić, direktor Ljubine Valjevske gimnazije kojoj se veliki umetnik uvek vraćao.
Spreman da sedmicama ne odmiče od slikarskog platna dok stvara, kako je rečeno na komemoraciji, Ljuba Popović je bio neverovatan ljubitelj književnosti i filma, još od dečačkih dana kada je radio filmske plakate za tadašnji valjevski bioskop. Fudbal mu je bio posebna strast, pa nije ni čudo što smo mnogi umetnici u kopačkama, njegovi prijatelji, postali ljubitelji slikarstva, poput Dušana Savića i Ivana Ćurkovića.
Prvi se emotivno, sa suzama u očima, oprostio od Ljube dok je legendarni golman i veliki kolekcionar Popovićevih slika, podsetio na njegove reči: “ne žalim da odapnem, ali me jedino brine gde će završiti moje knjige”.
U svom govoru, žaleći što lično nije čast da ga upozna, dr Vladimir Kostić se u ime SANU Popoviću izvinio za sve greške i uvrede prema njemu, dok je slikar Milan Tucović, govoreći u ime „slikarskog bratstva“, poručio da Ljuba može biti uzor u svemu onima koji dolaze.
– Buntovnik, neprilagođen, osporavan i priznat. Izopšten i proslavljen. Stanovnik megalopolisa i večiti provincijalac. Muž, otac i prijatelj. Zaslužni sabrat evropske slikarske porodice i istinski patriota. Takav je bio Ljuba. Njegovo slikarstvo sam doživljavao kao grozničavu potragu za svetlom. Na kraju, on koji je ceo bio takav, odlazi u svetlost gde će, kako bi rekli renesansni umetnici, voditi razgovor sa sabraćom kojima je slikarstvo bilo put ka bogu – kazao je Tucović.
Na komemoraciji, između ostalih, pročitan je i telegram glumice Milene Dravić, a skupu su prisustvovali i akademik Matija Bećković, ministar kulture Vladan Vukosavljević, nekadašnji valjevski gradonačelnik i ministar Dušan Mihajlović, književnik Radovan Beli Marković…
Opelo Ljubi Popoviću u novom Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg služiće episkop valjevski Milutin. Iako je pre desetak godina akademik izjavio za NIN da bi želeo da bude sahranjen u porti stare valjevske crkve, on danas u 15.00 časova biti pokopan u naselju Brđani, u blizini kuće u kojoj je odrastao, u blizini nove osnovne škole.
U SPC su objasnili da u porti stare valjevske crkve poslednjih 100 godina niko nije sahranjen, jer za to nema uslova. Ljuba Popović u Brđanima ipak počiva u okviru kompleksa na kom je predviđena gradnja novog pravoslavnog hrama.

Blic

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.