Bogojević jači od Skupštine grada

imageČlan Veća Dejan Bogojević ljut što nije on otvorio izložbu, na otvaranju izložbe venecuelanskog slikara u Studiju Trnavac pred gostima otpustio direktorku Mirjanu Vojić. Bogojević je na ovaj način sebi dao nadležnosti Veća , konkursne komisije , a potom i Skupštine grada. Ovaj nesvakidašnji dogadjaj verovatno će ostati zapisan u istoriji grada kao primer krajnje nekulture.

Svečano otvaranje izložbe vencveuelanskog umetnika Valtera De Leona okupilo je veliki broj gradjana , ali i gostiju grada s obzirom da je otvranje upriličeno za vreme Tešnjarskih večeri. Samo otvaranje podrazumevalo je najpre oficijelni deo u kome se prisutnima obratila direktor Studija Trnavac Mirjana Vojić inače istoričar umetnosti, pozdravila goste i sve prisutne , zahvalila se gradu Valjevu na podršci i finansiranju samog Studija i u odstustvu samog gradonačelnika pozvala njegovog zamenika Dragana Jeremića da izložbu otvori. Svima prijatno veče pokvario je potom član Veća zadužen za kulturu Dejan Bogojević prišavši direktorki Vojić dok je sa gostima razgovarala o venecuelanskom umetniku , povukao za ruku prekinuvši je i rekao“ “ Samo si još pet dana direktor“. Vojićeva je klimnula glavom i nastavila da razgovara sa gostima ne želeći da objašnjava gest čoveka koji za sebe tvrdi da je prvi u Valjevu po pitanju kulture.
Dobro upućeni izvori Vamedie tvrde da je Bogojević bio vidno iznerviran što on nije otvorio izložbu te i da je stoga doneo odluku da otpsti direktorku.
Bogojević je izvesno zaboravio da Studio Trnavac nije njegovo privatno vlasništvo niti je sam preduzetnik koji može da svoje zaposlene otpušta bez prethodno ispoštovane procedure. Bogojević je očito zaboravio i činjenicu da o nečijoj smeni u Valjevu odlučuje najpre Gradsko veće , a potom Skupština grada u kojoj sede izabrani predstavnici naroda koji su na te pozicije došli na izborima dobivši podršku gradjana.
Dok je najpre sve izgledalo samo kao gest nekulture da je „Djavo odneo šalu“ bilo je jasno već sutradan kada je na redovnom sastanku kod gradonačelnika od strane SNS-a upravo iznet stav da Vojićeva mora biti smenjena.
Po nezvaničnim informacijama nju bi na tom mestu mogla da zameni Jelena Nikolić Lekić master u kulturi Singidunuma. Iako nije nevažno ko će biti direktor jedne Ustanove kulture ipak je daleko važnije da se zakon mnora poštovati te i da zakon nije u službi jednog čoveka , njime se takodje ne može manipulisati. Daleko je važnije i to da je neko ko za sebe tvrdi da je reprezent kulture u Valjevu zapravo osoba bez kulture u svom ponašanju.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.