Koliko poljoprivrednog zemljišta ima Grad?

imagePoštujući slovo zakona koji nalaže da sve lokalne samouprave moraju usvojiti program uredjenje i korišćenja poljoprivrednih parcela Skupština isti  usvaja svake godine. Jedina ,  a njveća manjkavost ovog slučaja jeste što grad ne zna kolikom površinom poljoprivrednog zemljišta raspolaže i gde se ono nalazi.

Upravljanje gradskom imovinom po svemu sudeći najteži je posao za Grad Valjevo, a godine nebrige o istoj dovele su do toga da donosimo neke odluke poštujući zakon , tek da bi ih doneli jer realna situacija pokazuje da nam takve odluke nisu potrebne sobzirom da ne znamo gde bih primenili. Skupština je usvojila ono što zakonodavac traži odluku o programu i uredjenju poljoprivrednog zemljišta Grada Valjeva , a da po saznanjima Vamedie Grad i ne zna gde su te parcele.
Kako Vamedia saznaje, situacija koja je trenutna jeste da se ono što je na papiru najčešće ne slaže sa onim što je na terenu. Kako se godinama niko nije starao o imovini u smislu poljoprivrednog zemljišta mnoge parcele su zauzela privatna lica , neke obradjuju, a na nekima postoje moguće  i objekti.
Grad Valjevo ima nameru da se ovom imovinom bavi i konačno jednom za svagda omedji ono što pripada gradu i uskladi realno stanje sa onim što piše u katastru. Grad bi po zakonu zemljište mogao da proda ili izda , ali je to moguće samo ako se zna šta se prodfaje ili izdaje. Površine koje grad poseduje kreću se od jednog ara na pojedinim mestima do hektara, kažu upućeni , a na terenu se te površine ne mogu pokazati.
Valjevu će trabati i sredstva ukoliko želi da sazna šta je zaista gradsko , ako ništa drugo za angažovanje geometra i moguće sudske sporove, ali i komisija koja će se time baviti.
KO Valjevo raspolaže sa 48 000 hektara obradive površine, koliko je od toga gradsko , teško je reći.
Slična je situacija i sa šumama gde je tek u ovoj godini napravljen pomak u smislu snimanja terena i iscrtavanja bar na papiru onih šuma koje pripadaju gradu. Nije mnogo , ali za početak dovoljno.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.