Open minded-Bez predrasuda

imageTri večeri za redom na Vidraku održan je Open minded festival. Valjevci pokazali da su više nego drugi osetljivi na buku.Ako je pogrešan izbor lokacije , zašto Valjevci nisu u prijavama sugerisali tu činjenicu, već tražili da se festival prekine?

 

Za vreme održavanja Open minded festivala na brdu Vidraku u inspekcijske poslove grada , ali i valjevsku policiju stigao je veliki broj gradjana koji su se žalili na buku. Svi ovi organi izašli su na lice mesta proverili dozvolu za rad i potom napuštali lokaciju jer nije bilo osnova za prekid ovog festivala sobzirom da su papirološke procedure apsolutno ispoštovane .Odobrenje za održavanje ovog festivala dala je komisija za izbor projekata privredno turističkih manifestacija koja je projekat u ime grada finansirala sa 100 000 dinara. U proijektu se decidno ne navodi koja će biti jačina muzike koja je uglavnom i bila problem. Ipak šta se zapravo dogodilo?
Gradjani Valjeva u prijavama su navodili da ne mogu da spavaju do ranog jutra jer je nastup DJ-ejeva i žurka na otvorenom trajala do gotovo šest ujutro.Već u njavi ovog festivala prateći izbor muzike bilo je jasno da se radi o nesvakidašnjem dogadjaju za ovaj kraj te i da će u Valjevo doći brojni poznati DJ-ejevi , a da je u pitanju hip-hop i haus muzika. Svako ko je bar jednom u životu bio na nekoj žurci na otvorenom ovog tipa zna da se radi o izuzetno glasnoj muzici jer bez tog stepena ozvučenja ona nema pravi i potpuni efekat.

 

image Oragnizatori su zatim predložili lokaciju brda Vidrak koji inače poslednjih godina posećuju samo radnici Vidraka koji kose travu , mesto koje je nekada bilo omiljeno izletište gradjana Valjeva , ali koje je poslednjih godina jednostavno zamrlo u smislu posećenosti. Ideja da ovaj deo grada oživi ponovo mora se priznati ne zvuči loše. Pozicija brda Vidrak u odnosu na grad doprinela je da se uglavnom basovi koji su manje više jednolični „spuste“ prema gradu i iziritiraju Valjevce. “ Čulo se samo tako tuc tuc non stop , ne razumem šta je muzika , šta je njima tu lepo. Ali od toga nije moglo da se spava“, komenatrišu Valjevci. Zadovoljni su sdruge strane bili meštani MZ Stari grad posebno sa osvrtom na Tešnjar koji su komentarisali : “ E jel vidite kako je nama svaku noć?“
U celoj priči zadovoljni su bili samo mladi koji su festival posetili i kojima buka nije smetala.“ Meni je bilo super, znam da su se žalili na buku , ali ja posle svadbe tri dana ne čujem dobro i nisam pisala prijavu zato što živim pored jednog od svadbarskih restorana. Pitajte mog ćala on šizi zbog toga , ali šta da se radi“, kaže za Vamediu A. Marković (21).
U celoj priči nasjpornija jeste satnica održavanja festivala, do šest ujutro.Ipak prijave nisu stizale samo nakon dva sata po ponoći već i ranije . Mnogima dakle nije samo satnica bila sporna već uopšte muzika i buka.
Vamedia je već izveštavala o tome da tokom godine postoje mesta u gradu gde je buka i do tri puta veća od dozvoljene, izveštaje o tome moguće je pronaći na gradskom sajtu. Vamedia je takodje izveštavala o Tešnjarskim večerima kada su se na buku žalili čak iz naselja Kolubara II. Stanovnici Knez Miloševe ulice od žamora i koncerata na letnoj sceni za vreme Tešnjarskih provereno ne spavaju. Za vreme ovog gradskog festivala kroz Tešnjar se ne može razgovrati , muzika vrlo glasna dopire iz svakog lokala i meša se pa je teško odrediti šta se uopšte dešava. Tešnjarci mole za mir , ali uzalud oni su u manjini , većina je na Tešnjarskim.
Festival je održan i sad svi mogu da se vrate mirnom snu, ali je teško oteti se utisku tolike povike na mlade koji su samo pokazali da su se vremena promenila. Da nisu svi fanovi Cece, Miroslava i Karleuše da njihovo vreme nosi neko svoje obeležje. I to su isti oni mladi koji su upravo predali prijavu za prijemni na fakultetu, srednjoškolci , isti oni čiji su roditelji u diskoteci u Valjevu djuskali uz Mobi Dika i „Kralja kokaina“ dok su im njihovi roditelji govorili da to nije muzika i da će od te buke u diskoteci ogluveti . To su isti oni roditelji , sada pisali prijave, koji su se ljutili 93. godine kada je Grad prvi put uveo ograničenje radnog vremena objekata i zbog čestih racija u diskoteci odlazili u zimskom periodu bez jakne kući jer je jakna ostala zarobljena u garderobi ,a policija brzo ispraznila objekat.To su iste one bake i deke koje su znale da u Grand bašti pomognu konobaru da spakuje stolice , a na Korzou šetali do iznemoglosti.
I jedni i drugi i treći sada su zarobljeni u Valjevu. Ali mladi napuštaju Valjevo, napuštaju Srbiju jer još nisu istanjenih živaca, ali jasno vide šta se dešava kada u kuću stignu računi, vide da otac kao akademski gradjanin mora u Gorenje na traku, vide da je majka progutala knedlu kad joj je u izlogu pokazala baletanke Baldini od 43 000 dinara. Ne brinite, ti isti mladi znaju da ne mora mesa da bude uvek za ručak i da majka ne savija sarmu za more zato što voli da uza se ima sundjerčić za sudove , a ne kremu za sunčanje .
Možda je lokacija bila pogrešna , ali zašto nisu stigle preporuke da se sledeće godine taj festival održi na nekom drugom mestu nego isključivo vika , kletve i krivične prijave. Mladi su i pogrešili su u izboru lokacije, ali da li zato treba da im uskratimo sve?
Open minded festival mnogo je komercijalniji po izboru muzike od Exita , buka sa jedne bine manja je nego buka sa osam bina na Exitu. Exit je skuplji i ne mogu svi da ga posete. Exit je postao brend, a Open minded je dočekan na nož.
Svi su pod pritiskom, ali možemo li bar njima dok odlaze da priuštimo nešto baš po njihovoj želji i volji . Kad odu iz Valjeva pričaće o žurci na otvorenom i kako celom gradu nisu dali da spava , kako su taj isti grad pobedjivali tri noći za redom. Kako su bili buntovnici, energični i nezaustavljivi.
Valjevo je opet tiho, ali Tešnjarske su od 5. avgusta, šta ćemo ako buka bude veća od dozvoljene? Pripremite prijave , avgust nije daleko.
Vamedia veruje da mladi ovog grada bez obzira na težak život svih u gradu zaslužuju razumevanje baš zato što su mladi i što i ne spore da lokacija može biti i druga , a ko ova ne odgovara. Nemojmo im zato skinuti glave…jer jednom je i nas neko razumeo…
S.V.
(potpisnik ovih redova živi u MZ Stari grad)

Jedan od pristiglih mejlova Vamediji: Postovana redakcijo, Dragi sugradjani, Gospodo novinari, Pisem vam ovaj msil 15 minuta pred 04 casova ujutru, u svojoj nemoci da kao gradjanin ovog grada, i po rodjenju i ubedjenju, obezbedim svojoj porodici miran san, vec drugu noc za redom. Pre samo par minuta sam po prvi put zatrazio pomoc i zastitu MUP-a u svom zivotu. Ove noci od maltretiranja organizatora muzickog dogadjaja na kompleksu Spomen-parka Stevan Filipovic.. i dobio odgovor da su nemocni. U neverici primih obsvestenje da organizatori imaju dozvolu da nas maltretiraju do 06h ujutru uz blagoslov Grada. Ko je to u nase ime odlucio da nam ofuzme san..ili da zelimo da slusamo tehno do zore.. U nadi da vase politicke simpatije koje gajite prema jednoj od partija na vlasti u nasem Gradu nece biti prepreka da podignete glas protiv ovakve sramote Sa postovanjeVas sugradjanin 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.