Najbolji igrani i dokumentarni filmovi na Turneji u Valjevu

imageFilmski festival Slobodna zona 27. juna otpočinje Turneju u Valjevu. Pet najboljih filmova sa festivala održanog proteklog novembra u Beogradu, Nišu i Novom Sadu publika će imati priliku da pogleda do 1. jula u prostorijama Centra za kulturu.

Projekcije će se prikazivati od 21h, a ulaz je besplatan.Turneju u Valjevu otvara ostvarenje Dugme od sedefa, ubedljivi pobednik festivala po izboru publike, čileanskog reditelja Patrisija Guzmana. Vizuelno fascinantan i emotivan, ovaj film spaja neverovatne činjenice o uticaju i značaju vode za čovečanstvo. Istovremeno, okreće se ugroženoj zajednici kojoj je istorija oduzela glas – domorodačkom stanovništvu čileanske Patagonije, desetkovanom od strane prvobitnih kolonizatora, zatim gotovo dokrajčenom brutalnošću Pinočeovog režima.

Posetioci će imati priliku da pogledaju i priču o dva brata koja nakon četiri decenije svađe i međusobnog ignorisanja, spaja tragična vest o bolesti posebne rase ovaca koju njihova porodica gaji decenijama (Ovnovi), a upoznaće i ženu koja na pragu devedesete godine života još uvek pleše i uči druge da igraju tango (Ples sa Marijom). Na repertoaru se nalaze i ostvarenja Klub i The Yes Men su revoltirani. Prvo prati život grupe sveštenika “na pokajanju”, izopštenih zbog brojnih kriminalnih radnji koje su počinili, a drugo je ekološki dokumentarac o aktivističkom dvojcu i njihovoj beskompromisnoj borbi protiv zločina velikih koorporacija.

U okviru ovogodišnje Turneje Slobodna zona obilazi ukupno 45 gradova u Srbiji. Misija ovog projekta jeste da decentralizuje kulturu i učini je dostupnom najširoj publici u većim gradovima, ali i manjim mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.