Kiša i grad u Valjevu

imageU Valjevu u popodnevnom nevremenu palo 25 litara kiše po kvadratu.S obzirom na jak intenzitet kojim je kiša padala kanalizacija predvidjena za odvod atmosferskih padavina ovu količinu vode nije mogla da primi.

Kiša i grad u poslepodnevnim nedeljnim satima prilično je uznemirila Valjevce podsećajući ih na dogadjaje od pre dve godine i poplavu. Ipak nevereme koje je zahvatilo Valjevo trajalo je vrlo kratko svega dvadesetak minuta , ali je kiša pada izuzetno velikim intenzitetom. To je bilo dovoljno da šahte u gradu gotovo „proključaju“. U samom gradu postoji nekoliko neuralgičnih mesta kada je u pitanju kišna kanalizacija , a da je jedno od tih mesta Jadar danas su mnogi mogli da se uvere, a ponajpre oni koji su pokušali kolima da prodju kroz vodu koja se zadržala na kolovozu.

image

Shodno činjenici da je već u funkciji hidroakumulacija Stubo /Rovni bojazni od poplave više nema , a podsećanja radi pre dve godine u Valjevu se u nekoliko navrata pokazalo da kanalizacija za odvod armosferskih padavina nije zadovoljavajuća pa je tada bio poplavljen i jedan deo Suvoborske ulice , prostor kod nekadašnje kafane Šumadija. Ova mesta i dalje su kritična jer šahte nisu u mogućnosti da prime svu vodu. razlog tome je i često zapušena sama šahta, ako na njoj ima lišća, fizičkih prepreka ali i često rizle koja se koristi u zimskim mesecima.Mnoge cevi očito nisu odgovrajućeg profila. Oluke i šahte u Valjevu godinama po navici niko ne proverava dok je vreme lepo . Takvih stvari setimo se samo u situacijama kao što je ova danas.
Zahvaljujući blagovremenoj protivgradnoj odbrani u samom gradu ni kiša ni grad nisu pričinili veću štetu. veliki deo grada nema kablovsku mrežu SBB-a , a u toku dana u prekidu je bio i telefonski i internet saobraćaj. U večernjim satima u Valjevu i dalje pada kiša. /p>

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.