Politički rat u Lajkovcu

imageU Lajkovcu trenutno besni politički rat po pitanju formiranja vlasti. Dok četiri partije mimo SNS-a tvrde da imaju većinu i da je potpisan koalicioni sporazum, naprednjaci tvrde da od toga nema ništa i da oni imaju potrebnih 18. Lajkovac prepričava kome se šta nudi ,a izvor Vamedie tvrdi da se čitava igra namešta jednom od odbornika SPS-a.

Nakon što su ponovljeni izbori na jednom biračkom mestu i situacija se promenila za SNS u Lajkovcu koji je ostao bez jednog odbornika i apsolutne većine , ostale partije koje su prešle cenzus obelodanile su da će zajedno formirati vlast i to bez naprednjaka. Upravo se ta najava i realizovala krajem prošle nedelje kada su SPS , DS , DSS-Dveri-Ravnogorski pokret i SRS obelodanili da su potpisali koalicioni sporazum na osnovu kog će upravo ova koalicija biti buduća vlast u Lajkovcu. Na informaciju o potpisanoj koaliciji najpre je lajkovačkim medijima izjavu dao bivši predsednik Opštine Živorad Bojičić tvrdeći da to nije tačno i da će se tek na sednici videti da naprednjaci imaju većinu , odnosno 18 odbornika. „Ja ostajem pri ranijim tvrdnjama, koalicija oko SNS i liste Aleksandar Vučič-Srbija pobeđuje će imati većinu i ta koalicija će sa svojim partnerima imati vlast u kontinuitetu. Do 30.-og juna, biće održana konstitutivna sednica SO-e Lajkovac.Pre zore, ne može da svane! Ako ta takozvana većina postoji, neka se pokaže na konstitutivnoj sednici! U skladu sa već ranije datom izjavom povodom formiranja većine, naglašavam, da ta većina ne postoji, ta koalicija nema 18 odbornika, koji će glasati za tu opciju!“ izjavio je medijima Bojičić.
Ovakva tvrdnja lajkovačku javnost nije mnogo iznenadila jer gradom uveliko kruže priče o pritiscima koje trpe odbornici pomenute četiri liste . Izvor Vamedie iz Lajkovca navodi da sse odbornicima nude stanovi , desetine hiljada evra i svaka druga pogodnost samo ukoliko predju na stranu SNS-a i partija koje su sa njima izašle na izbore i pomognu formiranje većine u kojoj bi stožer bio SNS. Izvor Vamedie navodi da je trenutno u Lajkovcu vrlo aktuelna priča o prelasku jednog od odbornika SPS-a na stranu naprednjaka. „ To je izmišljotina , ali se oni takvim stvarima služe, iskoristili su situaciju kada je Goran Savić odbornik SPS-a došao na verifikaciju svog mandata da se i oni tada pojave i potom po Lajkovcu su krenule priče o tome da je Savić njihov. Ne treba da čudi što su odabrali baš Savića jer je čovek narušenog zdravstvenog stanja, koji bi sada trebao u takvom stanju da valjda ratuje sa njima“, tvrdi izvor Vamedie.
Podjednako je javna tajna u Lajkovcu da će se inače nosilac liste SNS-a Vladimir Kostić odreći mesta predsednika opštine ukoliko SNS formira vlast , a u tom slučaju bi to mesto ponovo pripalo Živoradu Bojičiću . Kako je Bojičić zapravo iz SPS-a prešao u Pokret socijalista , a ne SNS , lajkovački naprednjaci nisu za takvo rešenje pa se sve češće pominje Andrija Živković SNS.
Izvor Vamedie navodi da je nova koalicija bez naprednjaka potpisana uz zaklinjanja i da su vrlo ozbiljne reči izrečene pa i da je teško pretpostaviti da li zaista tamošnji naprednjaci imaju nekog na umu. „ Moguće je sve. Sada se može recimo pretpostaviti da su priču o Saviću plasirali namerno da bi skrenuli pažnju sa nekog drugog , a moguće je podjednako da će ova koalicija bez SNS-a ipak formirati vlast. Predsednik Skupštine će koliko danas zakazati konstitutivnu sednicu i sve će biti poznato upravo tada“, tvrdi izvor Vamedie dobro upućen u lajkovačke prilike.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.