Ni pijaca nije što je bila

imageValjevska zelena pijaca je oživela ,a ružan izgled same pijace popravlja deo tezgi sa cvećem kog ima u izobilju. Valjevski cvećari tvrde da kriza obara cene.

Stara zelena pijaca ovog vikenda bila je dobro posećena , a na tezgama se moglo pronaći novo povrće i voće čije cene i nisu najpodobnije kućnim budžetima. Prodavci tvrde da gradjani odavno kupuju manje količine povrća , a nije retkost da se kako kažu, kupuje samo za decu, što podrazumeva dva paradajiza, ali dve tikvice, a često i jagode na grame.
Na pijaci ima svega, ali narod tvrdi da nema novca za neke ozbiljnije kupovine pa i da su neretko cene voća i povrća niže u velikim marketima nego na pijačnim tezgama.
Ružan izgled stare pijace gde se izmedju tezgi može videti plava , crvena neretko pocepana cirada koja bi trebalo da od kiše zaštiti i kuce i prodavce ovih dana popravlja deo na ulazu u pijacu namenjen za prodaju cveća.

image Sudeći po raznolikoj ponudi valjevska dvorišta i balkoni i ovog leta trebalo bi da zablistaju, ali i ovi prodavci tvrde da se ne kupuje kao ranijih godina , alki da prodaja ipak nije stala.
Cene nekih vrsta cveća po komadu zavise i od toga da li se prodaje sa saksijama ili bez njih , a kreću se za : kadife od 30 do 40 dinara,ledenjake oko 30 dinara, dan I noć oko 30 dinara mada se sitniji primerci mogu pazariti i za 20 din, muškatle viseće 150 dinara,muškatle Kaliope 250 dinara, muškatle obične 130 dinara o komadu.
Cvetna pijaca svakako mami pogled valjevskih dama dok muškarci uglavnom odmahuju rukom želeći da bar tu nešto uštede.
Na žalost kriza koja ne jenjava, svuda i u svemu uzima svoj danak , a čini se ponajpre u raspoloženju gradjana pa na pijaci nema više veselog žamora, prodavaca koji viču reklamirajućki svoju robu , ali ni velikih torbi u kojima se roba sa pijace odnosi. Najveći broj onih sa kojima je Vamedia želela da razgovara na ovu temu uglavnom je odgovarao: „ Novinarka, nema tu šta da se piše, sve je jasno”.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.