Finansijaska kriza pustoši valjevske šume

imageSvih 11 inženjera šumarstva „Srbija šuma“ potpisalo je dopis dostavljen Vamediji u kome se navodi da su podneli 14 obaveštenja nadležnima zbog nedozvoljene seče šume na Medvedniku.

Valjevsku javnost o velikoj seči šume najpre je informisalo Udruženje Medvednik-Zavojšnica, optužujući za seču „Srbija šume“. Nakon toga saopštenjem za javnost oglasilo se upravo ovo javno preduzeće navodeći da je seča koju su oni sproveli planska i u skladu sa godišnjim programom rada. Novi dopis zaposlenih inženjera u ovom preduzeću ukazuje da je nekontrolisana seča šume nastavljena.“Na području Medvednika(KO Suvodanje I deo KO Rebelj) državnih šuma ima 850 ha, a privatnih je 1704ha, odnosno 33% su državne , a 67% su privatne šume. U privatnim šumama je prisutno organizovano pustošenje šuma na velikim površinama.nadležnim organima je podneto 14 obaveštenja na ukupnu bespravnu seču od 3986m3(KO Rebelj 6 obaveštenja , količina bespravno posečenog drveta je 2669 m3 I KO Suvodanje 8 obaveštenja količina bespravno posečenog drveta je 1317m3)“, navode inženjeri u dopisu.

image Oni na dalje tvrde da je bespravnih seča šume mnogo I da bespravna seča I dalje traje .“U državnim šumama vrši se planska seča u skladu sa planovima I Zakonom o šumama. Kontrolu je izvršila I redovno vrši šumarska inspekcija“, zaključuju inženjeri „Srbija šuma“ .
U pomenutom dopisu se ne navodi da li je nadležna inspekcija preduzela odredjene korake da se nekontrolisana seča šume spreči , a ostaje potpuno nepoznato iz kog razloga su vlasnici šuma krenuli u intenzivnu seču . Možda je razlog prodaja s obzirom da se prošle jeseni cena ogrevnog drveta kretala od 3500 ukoliko je prevoz kupca do 4000 dinara o kubiku ukoliko je prevoz uračunat .Ipak ovaj razlog za sada je samo nepotvrdjena pretpostavka koja zapravo navodi na to da očito šumu ne pustoše „Srbija šume“ niti neka Udruženja već prosto rečeno materijalna kriza.

image

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.