Zbog izbora mora sve da stane

image Iako su izbori partijama sve na svetu, gradjani ipak žive svoje živote i mimo izbora. Da li zbog izbora treba sve da stane? Mora li u Valjevu da nastane tajac i prestane život?

Možda je partijama bitno da vreme provedeno u kampanji iskoriste na najbolji mogući način zasipajući pritom gradjane , potencijalne birače svojim porukama, ali iskustvo izbornih kampanja svedoči o tome da najveći broj gradjana i dok traje kampanja nastavlja da živi.
Zbog kampanje nijedan gradjanin nije odustao od odlaska na posao. Nije zabeleženo ni da je neko prestao da plaća račune, a teško je poverovati da je neko životne odluke ostavio za vreme posle izbora. Gradjani dakle, odlaze na posao, oni koji su nezaposleni pokušavaju da dodju do posla , svako se sa krizom bori na svoj način . Gradjani moraju i da se obuku i da se prehrane , a neki će baš za vreme kampanje izgovoriti svoje sudbonosno da , neko će pokrenuti posao , a neko pak odlučiti da se odseli ili trajno doseli u Valjevo.
Iako pojedine partije misle da gradjane isključivo zanima šta oni baš imaju da im kažu te i da nsu njihovi nastupi na televizijama jedino o čemmu se govori, to baš i nije tako.
Ljudi kad se sretnu pričaju i o svojim porodicama, svojim ličnim problemima , ali i koriste trenutak predaha sa prijateljima da bi se bar malo relaksirali.
Možemo li sada da konstatujemo da život nije stao jer je kampanja?Činjenica da je „Vidrak“ odneo smeće, „Vodovod“ proverio ispravnost vode i dopremio je do potrošača, Cengtar za kulturu organizovao predstavu , Biblioteka organizovala književno veče, Toplana zagrejala radijatore, Direkcija asfaltirala ulice svedoči da se radi o redovnim aktivnostima ?
Neki pak misle da nije tako. Neki naprednjački kadrovi ovih dana zbore o tome da su redovne aktivnosti Direkcije za čiji su program glasali i njihovi odbornici isključivo u svrhu kampanje. Da je isti naprednjački kadar koji je uhlebljenje našao upravo zbog kampanje zaista želeo da proveri i utemelji svoje tvrdnje mogao je to učiniti pregledom aktivnosti Direkcije u prethodnim godinama. Ali tada ne bi mogao reći što je rekao ili napisati što je napisao. Ako se želi baratati čkinjenicama , a ne njima manipulisati injenica je da programe javnih preduzeća usvaja Skupština na predlog Gradskog veća. Svi programi Direkije bili su najavljeni i usvojeni.
Ipak protivnički tabor kandidatu za gradonačelnika SPS-a koji rukovodi gradskom Direkcijom Draganu Jeremiću zamera što realizuje program. Da li to znači da je Direkcija morala kako bi udovoljila protivničkim kandidatima da zaustavi sve i ode na godišnji odmor dok se ne završi kampanja? Ili bi u ovom trenutku Vodovod morao da obustavi isporuku vode? Možda bi mogli predložiti Vidraku da narednih dana do izbora ne odnosi smeće već da sve stane i sačekamo da izbori prodju? Zašto da grejemo stanove kad je kampanja?
Da li bi tada naprednjački svežeuhlebljeni tekstopisac bez imena mogao da kaže da se nešto radi u svrhu kampanje ? Ili bi to tek bilo loše?
U kampanjama se često može čuti kritika na račun nečeg što protivnik na izborima nije ukoliko je bio u vlasti uradio, ali je nezabeleženo da se nekom spori što radi? Još veća primedba stavljena je na činjenicu da se to radi novcemiz budžeta. Ne valjda i posredstvom objavljenih tendera?
Možda bi sada trebalo svi da se zapitamo i čijim to novcem Vodovod popravlja i menja cevi? Da li je Vidrak od donacije zaposlenih kupio gorivo za smećarske kamione ili je pak bar dvadeset zaposlenih u Toplani odlučilo da od svoje uštedjevine finansira grejnu sezonu?
Odgovor je jasan . Sve se finansira iz gradskog budžeta.
A možda konačno neimenovani tekstopisac najavljuje nešto od programa naprednjaka , sugerišući da će u trenutku njihovog dolaska na vlast zaposleni u ovim preduzećima ustanovama institucijama morati da iz svog džepa finansiraju poslovanje? Da li će moći sa smanjenom platom, nezaposlenim detetom, ogromnim računima za struju koju troše dok gledaju televiziju za koju opet plaćaju pretplatu?
To sad nije bitno da li će moći , bittno je da sve treba da stane i niko ni prstom da mrdne dok je kampanja . Kako tekstopisac to zamišlja? Da li računa stim da bi se gradjani bunili? Možda je učio na primeru penzionera kojima su uzeli deo penzije a lider PUPS-a Milan Krkobabić rekao kako su sami dali.
Možda je to jednom prošlo…ali da li može opet?

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.