Obuka neplivača za svu valjevsku decu

imageUFK Valis , PK Valis i Peta škola uz podršku Laste ovog meseca realizuju pilot projekat škole plivanja . Za sve školarce od početka sledeće školske godine predvidjen čas fizičkog vaspitanja u SRC Petnica.

“ Nadmo se da će od septembra ove godine projekat koji sada sprovodimo biti realizovan u svim školama. Sada je ovo pilot projekat jer smo dogovorili sa PK Valis koji su dali svoje učitelje plivanja , Goran Bojičić direktor Pete škole se odazvao našem pozivu uključivši nekoliko odeljenja prvih i drugih razreda.Deca svaki dan dolaze na jedan čas škole plivanja i obuke neplivača. posebno smo zahvalni Lasti koja nam je obezbedila potpuno besplatan prevoz za decu u ovih mesec dana“, kaže direktor UFK Valis Aleksandar Mijailović.
Po njegovm rečima sledi dogovor izmedju Gradske uprave i škola o organizovanju časova fizičkog u SRC Petnica. “ Ne znamo još koja bi cena toga na godišnjem nivou bila , ali je procena da uz subvenciju grada ta cena bi bila izmedju 800 i 1000 dinara na godišnjem nivou“, navodi Mijailović.
Odlukom UFK Valis trenutno je besplatan ulaz za sve školarce u bazen i ta odluka važiće do 4 maja kada počinje spuštanje balona i priprema za letnju kupališnu sezonu.
Branislav Kovačević PK Valis kaže da je obuka neplivača deo nove Strategije sporta kojom je predvidjeno da deca više vremena provode na bazenima i prodju obuku plivanja. “ U Valjevu je postoja dugo problem sezonskog plivanja . Deca nisu imala balon , mnogi nisu imali sredstava da plate letnju školu plivanja . Kada pogledamo rezultate i ponašanje u bazenu vidimo da su rezultati u Valjevu poražavajući , mnogo je neplivača , mnogo je poluplivača. Ova deca sada su u fazi učenja i zbog samog projekta njegove dinamike oni idu jednim malo bržim tempom imaju više časova nego što će to biti slučaj od septembra kad obuka neplivača i poluplivača krene ozbiljnije,“objačnjava Kovačević.

image Peta škola je kažu sa zadovoljstvom prihvatila poziv za učešće u projektu. “ To nama nije novo jer poslednjih desetak godina imamo praksu da u junu upravo radimo sa učenicima prvog i drugog razreda i to je bilo u organizaciji škole i roditelja . Možda je potreba za plivanjem i popularnost porasla posle uspeha naših plivača i vaterpolo kluba. Mi u školi negujemo tu praksu da pokušamo da do četvrtog razreda svaki učenik prodje obuku plivanja , da nema bojazan od vode . Deci je ovakva jedna obuka potrebna“, rekao je direktor Bojičić
Trenutno u petnicu dolazi šest odeljenja ove škoel , a do kraja projekta učestvovaće još šest odeljenja .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.