Uspešno Medicinsko selo u Kamenici

imageU okviru manifestacije „Medicinsko selo“ u Valjevskoj Kamenici pregledano preko 350 meštana varošice i okolnih sela. Obavljeno je ukupno 1.175 pregleda–290 kod izabranog lekara i 885 specijalističkih.

Laboratorijske rezultate u okviru rada Patronaže (šećer, holesterol, trigliceridi) uradilo je 200 meštana, najveće interesovanje bilo je za ultrazvuk abdomena i štitne žlezde–210 pregleda, zatim za internistički pregled kod kardiologa (120), uz prethodno urađeni EKG.
Kod reumatologa je pregledano 52, bilo je 45 ginekoloških pregleda, 56 neuroloških, ORL 31, onkoloških pregleda 21, kod hirurga 20. Endokrinolog je zabeležio 25 pregleda, a Savetovalište za dijabetes primilo je 20 pacijenata. Služba za kućnu negu i lečenje obavila je 12 kućnih poseta, bilo je osam stomatoloških pregleda i tri kod pedijatra. Službi za transfuziju krv je dalo dvoje meštana. Prisutna je bila i Apotekarska ustanova. Zavodu za javno zdravlje predato je 32 uzorka vode na besplatnu analizu.
Tribinu „Značaj preventivnih aktivnosti za zdravlje stanovništva i aktuelne teme u zdravstvu“ vodili su direktor Doma zdravlja dr Zaven der Hazarjan i pomoćnik direktora prim. dr Radiša Jokić, inicijator manifestacije „Medicinsko selo“ pre 18 godina. Narodni poslanik dr Slobodan Gvozdenović učesnicima je preneo planirane novine iz zakonodavstva i stavove Republike u ovoj oblasti, a zatim aktivno učestvovao u razgovoru o položaju zdravstvenih ustanova i radnika. Osim više načelnika valjevskog Doma zdravlja, na tribini su učestvovali i predstavnici Opšte bolnice Valjevo predvođeni direktorom dr Dobrivojem Grujičićem, direktorka valjevske filijale Fonda za zdravstveno osiguranje Slavica Radovanović i predstavnici domova zdravlja iz Bajine Bašte, Čajetine i Mionice.
Odličan suorganizator i domaćin bila je Mesna zajednica Kamenica, kao i OŠ „Milovan Glišić“ i Aktiv žena Kamenice. Dom zdravlja se zahvaljuje kolegama iz Opšte bolnice na izvanrednoj podršci, kao i Zavodu za javno zdravlje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.