Nema više zakupljenih termina

imagePo odluci REM-a vezanoj za elektronske medije i izbornu kampanju stranke više ne mogu da zakupljuju termine na televizijama. REM tvrdi da će se ovom odlukom sprečiti velike partije koje i imaju veće budžete da zakupe veliki broj sati na televizijama.

Pravilnik REM-a ne samo da zabranjuje zakup termina već nalaže i da se predizborni sadržaj ne sme emitovati kao informativni . Mitinzi i konvencije moći će da budu emitovani samo u okviru predizbornog prograna i to bez diskriminacije stranaka.
Za razliku od ranijih godina ovih pravila moraće da se pridržavaju i komercijalne televizije koje će sa strankama morati da potpišu validne ugovore ukoliko žele da emituju propagandni program partija.
I to nije sve jer po ovoj odluci televizije takođe neće smeti u udarnim terminima, kao vesti dana i glavne naslove, da objavljuju istraživanja javnog mnenja, a političari tokom kampanje da gostuju u zabavnim, dečjim i sličnim emisijama.
Na snazi ostaju i stare odluke REM-a kojima se kaže da u okviru audio-vizuelne medijske usluge predizborni program tokom celog trajanja mora biti jasno naznačen tekstualnim obaveštenjem npr. predizborni program, niti se sme emitovati deset minuta pre ili posle dečijih programa.
Tokom izborne kmpanje zabranjeno je emitovanje zabavnih sadržaja u kojima se pojavljuju partijski funkcioneri.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.