Sveti Trifun i Sveti Valentin

imagePravoslavni vernici danas obeležavaju Sv. Trifuna, a katolički Sv. Velentina . Sv Trifuna svetkuju posebno vinogradari , a Sv Valentin važi za zaštitnika zaljjubljenih.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik svetog Trifuna, koji se u narodu slavi kao zaštitnik mnogih zanata, pre svega vinogradarskog, ali i bračne ljubavi i vernosti.
Na liturgijama u pravoslavnim hramovima, u pravoslavnim domovima, vinogradarskim i gostioničarskim esnafima pominje se stradanje svetitelja Trifuna, koji je pogubljen 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.
Svetog Trifuna slave neke srpske porodice kao krsnu slavu, a njemu se moli da zaštiti polja od poplava, grada i raznih štetočina. Postoji verovanje, ako na Trifundan pada sneg ili kisa, bice kisna i rodna godina, ako je vedro, godina ce biti susna i nerodna.
Sveti Valentin je bio episkop i mučenik, a živeo je u 3. veku. Pogubljen je 269. godine odsecanjem glave u doba kad je Rimskim carstvom vladao car Klaudije II. U 15. veku je ovaj svetac povezan sa praznikom zaljubljenih (dan zaljubljenih), što se održalo do danas.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.