“Sloga”- Od kafane do milionskih dugova I

imageIz davnašnje kafane “Sloga” koja je trenutno u UPPR-u , nastalo je nekoliko novih preduzeća. Kao I matična firma sva su u pozamašnim dugovima . Vlasnici Vidoje I Vlajko Vujić od obećanja vezanih za razvoj turizma datih 2007. godine ostvarili samo dugove I pozamašnu papirologiju.

Brojni Valjevci verovatno još uvek pamte kafanu “Sloga” današnji hotel Grand, iz koje su malo kasnije otvorena još dva letnja restorana, jedan na pećini – kafana “Pećina” i jedan na Ajhingerovom brdu – kafana “Paviljon.Izgradnja hotela Beli narcis (današnji hotel Narcis) započeta je 1963. godine, a hotel je završen i otvoren 1965. godine.
Ovo preduzeće privatizovano je za rekordnu cifru od 470 miliona dinara I 2006. godine postala je akcionarsko društvo. Većinski vlasnici bili su Vidoje I Vlajko Vujić oba iz Valjeva. Novi vlasnici najavili su tada revitalizaciju objekata , izgradnju novih medju kojima I Kongresni centar na Divčibarama. “Ambiciozna ulaganja” po sadašnjem stanju zapravo su bila samo početak nastanka nekih novih preduzeća . Svojevremeno skoro 100 zaposlenih u ovom preduzeću možda je I poverovalo uspešnoj privatizaciji, a najveći broj njih trenutno nije više medju zaposlenima , a I oni koji jesu kod istih poslodavaca nisu sigurni u kojoj firmi trenutno rade .
Ulaganja su izgleda upravo najpre osetili radnici od kojih su odredjeni posle godina ne primanja zarada presavili tabak I tužili preduzeće . Neki su uspeli I da naplate dugovanja . Naime, sudeći po dostupnim podacima odmah nakon ulaska “Sloge” u blokadu otvorena je firma “Narcis Divčibare” , pa su zaposleni kako neki od njih tvrde za Vamediu započeli svoje papirološko prebacivanje sa jedne na drugo preduzeće. Ni u ovom drugom nisu imali mnogo sreće pa su neki od njih tužili “Narcis Divčibare” , ali kako objašnjavaju slučaj je hteo da je ovo preduzeće ugovorom sve iznajmilo od preduzeća “Sloga” pa su neke presude bile nenaplative . Da ova firma ne poseduje ništa dokaz je podatak iz Poreskog odeljenja u Valjevu u kome se navodi – Privrednom društvu „Narcis Divčibare“ nije utvrđivana posebna naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine jer ne poseduje imovinu, kao ni komunalna taksa za isticanje firme na poslovnom prostoru jer prihod ovog privrednog društva ne prelazi iznos propisan zakonom. Ne poseduje imovinu. Isti zaposleni za Vamediu tvrde da se svega nekoliko radnika vodi sa zaposlenjem na preduzeće „Sloga“ u UPPR. Neki od njih završili su i na evidenciji drugih preduzeća istog vlasnika .

20. mart 2015. godine) plan reorganizacije preduzeća „Sloga“, koja gazduje hotelsko ugostiteljskim objektima u Valjevu i na Divčibarama. Ukupna dugovanja „Sloge“, koju je na tenderu kupila porodica Vujić, iznose 1,4 milijarde dinara, dok je procenjena vrednost imovine 2,8 milijardi dinara. Plan reorganizacije predviđa da se dug radnicima, kao i Poreskoj upravi isplati odmah, dok bi dug dobavljačima od 222 miliona dinara trebalo da isplate u narednih 10 godina sa grejs periodom od godinu dana, a dug bankama i državni fondovima za 12 godina sa grejs periodom od tri godine.Plan reorganizacije „Sloge“ jedino nije podržala Poreska uprava. Upravo ovaj UPPR omogućio je nekima od zaposlenih da namire svoja dugovanja.
Hotel Narcis u Valjevu po podacima iz TO Valjevo sada je u procesu kategorizacije i ima status konačišta sa 130 ležajeva. Isti je slučaj I sa hotelom Grand koji je u procesu kategorizacije i za sada je konačište -80 ležajeva. . Kongresni centar na Divčibarama nije još vidjen.
Ukupan dug sa stanjem na dan 31.12.2015. godine iznosi 1.598.224,00 din
Od ovog iznosa ukupnog duga, dug za boravišnu taksu iznosi 854.952,81 dinar, dug za komunalnu taksu za korišćenje prostora na javnim površinama ili ispred poslovnog prostora u poslovne svrhe, osim radi prodaje štampe, knjiga i drugih publikacija, proizvoda starih i umetničkih zanata i domaće radinosti iznosi 742.978,19 dinara i dug za prihode od uvećanja celokupnog poreskog duga koji je predmet prinudne naplate za 5% na dan početka postupka prinudne naplate, koji je pravna posledica prinudne naplate izvornih prihoda jedinica lokalne samouprave iznosi 293,00 dinara.
Interesantno je da je Grad Valjevo pokrenuo postupak prinudne naplate tek sa ovim dugom , a sa saznanjem da isto preduzeće ne poseduje imovinu kroz koju bi eventualno naplata mogla na kraju biti izvršena.

Ipak “Narcis Divčibare” nije jedino preduzeće nastalo nakon privatizacije “Sloge”već je ubrzo nakon njega nastao I HTD “Vujić Divčibare”d.o.o. Niti je pominjanje “Sloge “ prestalo. Interesantno je da je nekadašnja Agrobanka istakla dug od po 6 miliona evra za preduzeća u UPPR-u “Sloga” I “Vujić Valjevo”.

Nastaviće se ….

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.