U gradu je 1200 novih stabala

imageZa protekle tri godine grad je zasadio 1200 novih stabala. Ovih dana u toku je sadnja 495 sadnica različitih vrsta drveća.

Grad je ove godine započeo sadnju 495 sadnica stabala od čega je 400 sadnica lišćarsko drveće dok su preostalih 95 četinari. „ Od tih 95 četinara pola su tuje , a ostalo je kedar, smrča, jela i bor. Sadimo manje četinara jer klimatski uslovi nisu najpogodniji za njih. U poslednje tri godine zasadili smo ukupno 1200 sadnica od čega je oko 900 lišćara , a 300 četinara zasadjeno“, kaže Dragan Mojsilović zadužen za zelenilo u gradskoj Direkciji. Po njegovim rečima do sada je posečeno preko 1000 stabala koja su obolela od potkornjaka ili su jednostavno zbog starosti morala biti uklonjena. “ Grad ima tročlanu komisiju u kojoj su stručnjaci za opvu oblast koja procenjuje koja stable treba seći. Postoji odluka grada o tome i mi je se zaista striktno pridržavamo. Nema ispunjavanja želja gradjana jer se nekom nešto dopada ili ne već uklanjamo samo stabla za koja se proceni da ugrožavaju imovinu i lica , koja su stara ili obolela”, objašnjava Mojsilović.
Najveći broj posečenih stabala je bio u parku Pećina , negde oko 400 stabala koja sui z nekog od navedenih razloga morala biti posečena.

image Nove sadnice biće zasadjene na različitim mestima u gradu. “ O dove nabavke dobar deo sui platani i mi ćemo oko 100 stabala zasaditi u ulici Vladike Nikolaja i to sa desne strane od ulica Željka Vasiljevića do ulice Milorada Ristića. To je dužina 700 metara , sadimo na osam metara it u će biti zasadjeno oko 90 sadnica. Očekujemo da za petnaest godina imamo u tom delu zaista lep drvored.Sledeće godine u planu je deo od Srbijanke do duplih traka. Uvek je problem podzemni katastar tačnije videti šta se nalazi ispod zemlje”, kaže Mojsilović.
Juče je u Kolubari II zasadjeno 30 stabala, a u ovoj sezoni sadnje nova stable biće posadjena kod Studija Trnavac, Duple trake, Pantićeva ulica gde su povadjene lipe koje su podigle asfalt,Karadjordjeva, Hajduk Veljkova, Sindjelićeva , Pop Lukina , kako navode u Direkcioji biće popunjena sva prazna mesta gde su stable posečena. Nove sadnice narednih dana biće zasadjene i u naseljima Milivoja Bjelice, Milorada Pavlovića, park Peti puk, naselje Peti puk, deo na Vidraku i deo na upravo saniranom klizištu u parku Pećina.”Tu je izvodjač radova u obavezi da zasadi nova stabla i mi smo pomogli u odabiru. Ista je situacija is a Karadjordjevom ulicom, tačnije njenom rekonstruisanom delu gde će ili ovog ili narednog vikenda izvodjač radova Kompresor ing zasaditi nova stabla.Park na Jadru sada nećemo posebno raditi izuzev dva stabla pa to ostaje za narednu godinu da vidimo kako će sad kad je park rekonstruisan izgledati. U parku na Pećini prošle godine smo zasadili preko 150 stabala”, navodi Mojsilović.

image Prilikom odabira vrste stabala, kako je objašnjeno, vodi se računa o tome da stabla nemaju veliki koren koji bi ugrozio trotoare i objekte, ali i da pored estetskog izgleda budu što slabiji alergeni. Ukrasno šiblje grad će po kalendaru saditi na proleće.
Upravo je zasadjeno oko 25 000 cvetnih sadnica sezonskog cveća na nekoliko lokacija u gradu na oko 1000 kvadrata prostora. Nabavka stabala koštala je oko miliona dinara od čega su samo sadnice koštale 600 000 dinara.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.