Šta ili ko zbunjuje demokrate?

imageOpozicija i u kampanji i van nje treba da bude kritičar pozicije, pravilo je politike. U situaciji u kojoj SNS u Valjevu ima 11 funkcija , a SPS bez koalicije šest , da li su se valjevske demokrate, koje slove za opoziciju, zbunile ili je nešto drugo posredi? Izvor Vamedie potvrdjuje spekulacije.

Demokratska stranka u Valjevu ne propušta priliku da napomene da je jedina prava opoziciona stranka u gradu. Konferencijama za novinare i saopštenjima za javnost snažno kritikuju vlast u Valjevu. To bi po difoltu i trebao da bude zadatak opozicije nema sumnje. Ali stvari nisu tako jednostavne kako na prvi pogled izgledaju. Najpre nosilac republičke vlasti jeste SNS i na republičkom nivou DS je opozicija. Istraživanja pokazuju da prosečni birači jako teško odvajaju situaciju sa Republike od situacije na lokalu. Ipak u Valjevu u lokalnom parlamentu situacija nije ista kao na nivou Republike. U lokalnom parlamentu SNS i DS su u opoziciji. Takodje realan podatak je da sve republičke pa i pojedine gradske funkcije kad su u pitanju mesta direktora u Valjevu "nose" naprednjaci. Ipak valjevske demokrate taj podatak zaobilaze.
Dok se na nivou republike vodi bespoštedna bitka izmedju naprednjaka i demokrata u Valjevu demokrate kao prostor za kritiku vide samo socijaliste. Iako su valjevski naprednjaci u više navrata poslali poruku DS-u da sa njima nema saradnje, nije tajna ni da je u jednom periodu drugačijih odnosa unutar SNS-a, bilo razgovora izmedju ove dve partije.
Činjenice pokazuju da je 2012. godine centrala DS dala zeleno svetlo za potencijalnu saradnju sa SNS-om na lokalu. Ova se situacija promenila dolaskom drugog rukovodstva u DS-u i pozicioniranjem Bojana Pajtića kao prvog čoveka ove partije. Njegova direktiva iz Beograda bila je da sa naprednjacima nema dogovora.
Valjevske demokrate u par navrata u lokalnom parlamentu vrlo nevešto suprotstavile su se stavu naprednjaka uglavnom napadajući pojedinca, poslanika Slobodana Gvozdenovića. I to baš onog koji predstavlja grupaciju koja nije raspoložena za saradnju sa njima. Generalna činjenja naprednjaka za valjevske demokrate nisu tema. Zašto ?
Ako su kako kažu valjevske demokrate jedina opozicija da li bi bilo prirodno i za očekivati da budu opozicija i vlasti na nivou države? Verovatno bi tako trebalo da bude. Interesantno je da i onda kada u gradskoj Skupštini naprednjaci podrže svojim glasovima odluke većine demokrate tu činjenicu ne vide.
Demokrate će naspram sebe na narednim izborima imati i Tadićev SDS, sa kojima nema saradnje, poručio Beograd. Boris Tadić kako tumače pojedini analitičari , nije bio preterano gadljiv na pregore sa SNS-om. Da li su onda valjevske demokrate bliže Tadićevom stavu nego stavu Bojana Pajtića? Izvor Vamedie u redovima valjevskog DS-a tvrdi da postoji nezadovoljstvo unutar jednog dela partije zbog takvog odnosa gradskog rukovodstva prema naprednjacima. " Moramo uzeti u obzir činjenice da neki ljudi zahvaljujući naprednjacima imaju posao sada, oni trenutno ne vode kampanju kakva se očekuje. Dok se ime našeg gradonačelnika Zorana Jakovljevića povlači po blatu niko od njih ne reaguje. Odluke iz tadašnjeg vremena donosila je partija , Jakovljević je bio instrument za sprovodjenje tih odluka. Pojedini misle da vreme Milovana Markovića treba da se zaboravi i da to sad ne važi , ali mi smo stajali kao stranka iza tih odluka , podržavali ih. Napad na našeg čoveka bi logično trebao da izazove reakciju. Ali vidite da nije", navodi izvor Vamedie.
Isti izvor navodi i činjenice da neki još uvek aktuelni članovi DS-a pomažu jednom krilu naprednjaka. " Ja bih samo podsetio, ne znam koliko je javnost obratila pažnju na to , da je javna tajna da Nikola Ilić koji je bio naš sekretar Skupštine u Upravi pomaže naprednjacima. Pretpostavljam da je ljut jer nije prošao u Gradski odbor , ali niko od naših ni na to ne reaguje.Milan Marković na televiziji javno potvrdi ono što smo i znali da su pregovarali i nikom ništa. Sad posle ovoga mogu da izadju i kažu da su hteli da ruše socijaliste , ali "kasno Marko na Kosovo stiže",kaže izvor Vamedie.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.