Petnica obeležila 35 godina arheoloških istraživanja

imageU Istraživačkoj stanici Petnica održan je skup “Arheologija – 35 godina otkrivanja i učenja prošlosti“ posvećen jubileju 35 godina od početak sistematskih arheloških istraživanja lokaliteta Petnica.

Ovaj skup okupio je bivše petničke đake koji su danas ugledni naučni radnici. Učesnici su se ovom prilikom podsetili istraživanjima naselja ispred Male petničke pećine i početaka rada Škole arheologije u Istraživačkoj stanici Petnica.Skup je predstavio dosadašnji rad na arheološkim istraživanjima lokaliteta Petnica i obrazovanog rada sa srednjoškolcima i studentima čiji su rezultati prepoznati u našoj zemlji i širom sveta i na taj način postali prepoznatljiv globalni simbol naše zemlje.
Okupljene su pozdravili pored dosadašnjih rukovodilaca programa arheologije Vladimira Pecikoze, Željka Ježa, Andreja Starovića i više stručnjaka iz vodećih institucija u našoj zemlji: dr Dragana Antonović, Arheološki institut SANU; mr Adam Crnobrnja, Srpsko arheološko društvo, dr Marko Janković, Filozofski fakultet Beograd, dr Vladimir Mihailović, Filozofski fakultet Novi Sad.
Želja Petnice je bila da se na ovaj način prikaže specifičan način rada i da se pokaže put kojim se nastavlja u narednim godinama. Ovaj put su zaopčeli, pre više od sto godina, na ovom području, Mihailo Valtrović, Đorđe Jovanović, Jovan Cvijić, Josif Pančić, Ljuba Pavlović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.