Grad protiv skladištenja opasnog otpada

imageMinistarstvo poljoprivrede nedavno je obavestilo javnost o izdavanju Dopunskog rešenja preduzeću „Inos Balkan“u Valjevu. Nameri ovog preduzeća da skladišti opasni otpad protivi se gradska vlast.

Nakon oglasa koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede o izdavanju Dopunskog rešenja o potrebi izrade Studije uticaja na životnu sredinu preduzeću „Inos Balkan“ sa nizom pitanja pomenutom ministarstvu obratila se Vamedia. Dok se čeka odgovor, za sada je poznato da ovo preduzeće ima nameru da u svom prostoru skladišti istrošene olovne akumulatore do 50 tona, otpadna vozila do 50 vozila, otpadne kablove koji sadrže opasne materije do 25 tona kao i otpadna ulja do 25 tona.
Ovo preduzeće tvrdi da se radi o privremenom smeštaju ove ovrste otpada, a grad nije oduševljen njihovom namerom.“Smatramo da je nedopustivo da se izda dozvola za skladištenje opasnog otpada.Nedopustivo je da se taj otpad skladišti pored Kolubare , nedopustivo je da to bude u gradu . Preduzeću „Inos Balkan“ to nije prvi put da tako nešto pokušavaju da urade .ne želimo ni da pretpostavimo šta bi se dogodilo ako bi taj otpad cureo u reku ili uopšte na bilo koji drugi način izazvao akcident. Mi kao grad nemamo ingerencija i sve je na ministarstvu. Kada Studija bude uradjena grad može dati mišljenje . Mišljenje grada u skladištenju opasnog otpada u samom gradu je da je to nedopustivo i mi se nećemo sa tim složiti“, kaže Dragan Jeremić direktor gradske Direkcije.
Ovo preduzeće kako saznajemo tvrdi da se radi o bezbednom skladištenju otpada i investiciji od 150 000 evra u nepropusne posude za skladištenje, opremanje skladišta i transport. Za sada se još uvek čeka odgovor ministarstva.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.