U cilju veće bezbednosti

imageBezbednost saobraćaja bila je tema Svetovanja koje je održano u zgradi Uprave. Osnona ideja savetovanja je da se edukacijom dodje do manjeg broja poginulih u saobraćaju.

Savetovanje koje je održano u Valjevu imalo je četiri osnovna pravca od kojih je prvi veće uključivanje gradonačelnika lokalnih samouprava . „ Cilj ej da se oni više uključe u rad Saveta. Drugi je strategija i baza podataka gde je ideja da se upoznaju s ciljevima nacionalne Strategije čiji je cilj 50% manje poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama u 2020. godini u odnosu na 2011. godinu. Tu je i obuka članova Saveta za rad u bazi podataka. Kako bi došli do ključnih problema koje kasnije treba sanirati. Predvidjena je i analiza rada Saveta po okruzima kako bi dali što bolje rezultate. Predstavićemo model bolje saradnje lokalne samouprave sa Agencijom za bezbednost saobraćaj“ rekao je Duško Pešić, načelnik odeljenja za planiranje, prevenciju i edukaciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.
Ukupan broj poginulih u saobraćaju u Srbiji se iz godine u godinu smanjuje. Podaci pokazuju da je u 2014 godini poginulo 538 lica dok je za prvih osam meseci ove godine u poredjenju sa prošlom godinom ta cifra je veća za 40 ljudi.
Po podacima koje je izneo Pešić prošle godine 92 mlade osobe su izgubile život . „ Interesantno je da je broj mladih poginulih u saobraćaju za vreme kampanje koja je vodjena smanjen za 50%.Zakon o bezbednosti saobraćaja je urodio plodom . Ali ima tu još neiskoriđćenih potencijala i mnoge odredbe nisu na snazi“, kaže Pešić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.