Završene Olimpijske seoske igre

imageOlimpijske seoske igre u organizaciji Saveza za rekreativni sport Republike Srbije, održavaju se tradicionalno već dugi niz godina. Ove godine, domaćin igara je bila Vrnjačka Banja.

Cilj manifestacije je popularizacija sporta u selima, širenje ideje olimpizma i takmičarskog duha, razvoja masovnog takmičenja, negovanje dobrih odnosa i saradnja žitelja mesnih zajednica kroz sport, kao i poboljšanje kvaliteta života stanovništva u selima. Igre su zamišljene kao ekipno takmičenje u svim disciplinama, a u disciplinama kao što su narodni višeboj, streljaštvo, pikado, šah i kros, i pojedinačno. Olimpijske seoske igre Srbije, su održane pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, a u organizaciji Saveza za rekreativni sport Republike Srbije i Opštine Vrnjačka Banja.

U Vrnjačkoj Banji prošlog vikenda su završene Olimpijske seoske igre.Takmičenja na nivou opština počela su u maju i trajala skoro četri meseca i nakon pet krugova takmičenja došlo se do najboljih ekipa. Najbolji su stekli pravo da nastupe na završnoj manifestaciji. Valjevo se posle dužeg vremena skoro 30 godina uključilo u ovu manifestaciju. U proteklom periodu preko 70 ekipa je uzelo učešća u ovoj izuzetno zanimljivoj manifestaciji. Najbolji su nastupili u Vrnjačkoj Banji.
Valjevo su u Vrnjačkoj Banji prezentovale sledeće ekipe: Poćuta (fudbal, pikado, narodni višeboj), Leskovice ( stoni tenis, basket, odbojka), Divci (nadvlačenje konopca), Bukovica, Zlatarić, Belo Polje (šah), Petnica (Kros), Klinci (streljaštvo) u muškoj, Valjevska Loznica (basket, pikado), Petnica (odbojka, kros), Kamenica (stoni tenis) u ženskoj konkurenciji. Ukupno je bilo 94 takmičara u ženskoj i muškoj konkurenciji koji su postigli odlične rezultate.

Učestvovalo je 23 predstavnika grada. Valjevo je zauzelo drugo mesto. U ekipnoj konkurenciji osvojeno je pet prvih i po jedno, drugo i treće mesto.U basketu ekipa Leskovica je bila najbolja, a stonoteniseri su zauzeli drugo mesto. Ženska odbojkaška ekipa Petnice i Beloševca je zauzela prvo mesto. Šahovska ekipa Bukovica-Zlatarić-Belo Polje je bila prva. Predstavnice iz Valjevske Loznice u pikadu su osvojile treće mesto. U krosu prvo mesto je osvojio Miloš Mitrović, drugo Žarko Novaković, a od devojaka treće mesto je pripalo Zorici Radovanović. Dragan Ilić je bio najbolji na takmičenju šahista u pojedinačnoj konkurenciji.

Na danas održanoj konferenciji za novinare tim povodom načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić Subotić je izrazio zadovoljsto što se Valjevo posle tri decenije ponovo uključilo u ovu manifestaciju. Načelnik Vujić je između ostalog istakao da je bio izuzetno dobar odziv u selima, a najavio je i mogućnost da Seoske olimpijske igre uđu u program stalnih manifestacija grada Valjeva kao i da dobiju određena sredstva za iz gradskog budžeta.

Predstavnik Organizacionog odbora Olimpijskih seoskih igara Marko Živanović je naglasio da organizacija igara u Vrnjačkoj Banji nije bila na zavidnom nivou i mišljenja je da Valjevo treba kandidovati za domaćina narednih 42. Seoskih olimpijskih igara.

Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.