Svečano obeležavanje 15. septembra

imageGradsko veće donelo je odluku da 15. septembar ubuduće bude obeležavan svečano kao dan oslobodjenja Valjeva u drugom Svetskom ratu. Dan Grada Valjeva i dalje ostaje 20.mart.

 

Kako se u svetu obeležava 70 godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu ovaj značajan jubilej trebao bi da bude podsetnik na dogadjaje, a kako važan istorijski datum ne bi pao u zaborav Gradsko veće donelo je odluku da 15. septembar bude datum za njegovo svečano obeležavanje u našem gradu.
„Postojala je inicijativa da 15. septembar ponovo bude Dan grada , ali je javna rasprava pokazala da ipak treba ostati pri obeležavanju postojećeg datuma , ali je istovremeno rasprava pokazala da 15 . septembar treba obeležiti. Ovo je način da sačiuvamo od zaborava naše važne datume i dogadjaje. Dakle , Dan grada ostaje 20 . mart , a mi ćemo ubuduće 15 septembar kao dan svečano obeležavati,“rekao je Milorad Ilić pomoćnik gradonačelnika.
Da je 15. septembar u jednom trenutku smatran ideološkim praznikom potvrdio je zamenik gradonačelnika Žarko Kovač rekavši da je i sam učestvovao u odluci o promeni datuma za obeležavanje Dana grada. “ Taj datum je u jednom trenutku tako posmatran i datum za Dan grada je promenjen podjednako važnim datumom jer je 20. mart dan kada je srpska vojske prvi put ušla u Valjevo i oslobodila ga od Turaka 1804 godine. Ali je i 15 septembar isto važan datum za naš grad jer se radi o našoj istoriji i takodje značajnom dogadjaju. Smatram da je dobro da se i ovaj datum svečano obeleži“, rekao je Kovač.
S.V.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.