Sramotno ponašanje prema stručnjacima

imageOdbornici Ljubomir Bradić Pobeda i odbornik Milan Marković SNS pokazali su danas u sali Skupštine vrlo nizak nivo poštovanja prema gostima i struci. Obornik Bradić izjavio da govori sa pozicije narodne škole dok je Marković najavio dea će uskoro dostići nivo znanja o hidrogradnji za raspravu sa profesorima gostima.

odbornik ljubomir Bradić u polemici sa profesorom Vladanom Kuzmanovićem rekao da je pošto je završio narodnu školu kompetentan da polemiše sa fakultetom koji je profesor završio i na kom predaje i zatražio da Kuzmanović svojom imovinom garantuje gradjanima da brana neće pući.
odbornik Milan Marković SNS danas je odbornike informisao da postoji pravilo o zloupotrebi dominantnog znanja ukazujući da to upravo koriste pozvani profesori. Pomalo je nejasno s obzirom da se u sali ne nalazi nijedan hidrogeolog niti stručnjak iz srodnih oblasti koji je nivo obraćanja očekivao odbornik Marković? U trenutku kada je rekao :“ Ne neki tamo inženjeri da govore ovde koji su involvirani u projekat nego ću tražiti mišljenje sa rudarskog fakulteta na moja pitanja“ postalo je više nego jasno da Marković verovatno ne bi pristao na bilo čije drugačije mišljenje nego samo svoje . Vrlo je moguće da odbornik Marković poseduje informaciju da na rudarskom fakultetu nema inženjera ni profesora.Marković je za svoje izlaganje navodio izvore kao što su Google i pojedini sajtovi. „Pojedini odbornici su se trudili da konsultujući svetsku literaturu dobiju informacije“, potvrdio je Marković
I jedan i drugi odbornik postavljali su pitanja na koja praktično niko ne može da odgovori jer ne postoji garancija da bi uslovi koje pominju ikada mogli nastati. Dok Bradić traži garancije imovinom da brana neće pući niko od drugih od bornika nije zatražio garancije od Bradića da će se u Valjevu dogoditi zemljuotres preko 8 stepeni Merkalija. Inače brana Rovni projektovana je da izdrži 10 stepeni Merkalija.

Mr Aleksanadar Glišić „Energoprojekt“ danas je potvrdio navode svog kolege ali i ukazao odbornicima da se radi o projektu Republike Srbije koja snosi odgovornost za sve radove koji su izvedeni kao i za budućnost same akumulacije. „Prošle su sve zakonske procedure , iza projekta stoji Srbija , odbornici imaju pravo na mišljenje , ali molim vas treba voditi računa o tome da nadležnost nad ovim projektom ima država. Ovde se postavljaju neka pitanja na koja niko ne može da odgovori na svetu , a kamoli struka. Postoje strahovi neobaveštenih lica , ali postoje i podaci o svim revizijama koje su izvršene, analizama i svi podaci su dostupni“, rekao je Glišić.
Odbornik Marković poručio je da će vrlo brzo dostići nivo znanja da može da se bavi tematikom hidrogradnje i za govornicom iznosio podatke sa interneta o isticanju vode iz brane u Arizoni.
Generalni utisak koji se mogao steći jeste da su odbornici Marković i Bradić zapravo na sednicu došli sa jasnim stavom protiv brane i mišljenjem koje ni struka ne može da poljulja što je u potpunosti samu sednicu obesmislilo i dalo njoj ton uzaludne polemike daleko od konstruktivne rasprave.
U ime jednog broja odbornika Radmila Novaković LDP ogradila se od ponašanja prema gostima od strane pojedinih odbornika. “ Sramotno je da se prema gostima ponašamo kao u sudnici.Mislimo da samo mi imamo pravo na istinu , zaštiti interesa , svoje stavove i slično. Nije tako. To nije naše pravo. Zašto mislimo da imamo veća porava od drugih ljudi? Zašto Loznica i veselinovac nemaju vode? ko ima pravo da im to uskrati? zato s ograjujem u svoje ime i ime jednog broja odbornika od ponašanja prema gostima. Mi nemamo pravo da budemo sudije jer to i nismo, rekla je odbornica Novaković.
Iako je upućeno izvinjenje odbornik Marković nastavio je sa stavom „Oni su došli da nam tobože objasne“ iako je i Markoviću poznato da su gosti profesori došli na poziv da odbornicima pruže potpune informacije o akumulaciji Rovni.
Iako je Žarko Vasiljević odbornik SPS-a predložio zaključak Skupštine predsednik Jokić je rekao da još nije otvorena ni rasprava tako da je rano za bilo kakav zaključak i isti nije stavio na glasanje.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.