Kuzmanović: Brana je bezbedna

image“Najveća moguća voda neće oboriti ovu branu jer je gradjena tako da se njeno jezgro ne može probiti. čak i zemljotres koji neki pominju ne može oviu branu destabilizovati” , poručio je prof Vladan Kuzmanović sa Gradjevinskog fakulteta odbornicima

Današnjoj sednici Skupštine prisustvuju pored odbornika i predstavnika grada i prof. Vladan Kuzmanović sa Gradjevinskog fakulteta i mr Aleksandar Glišić u ime projektanta preduzeća Hidroinženjering koji danas treba da budu stručni konsultanti na sednici koja za temu ima branu Rovni.Na zahtev pojedinih odbornika sednici prisustvuje i prof Petar Dokmanović.

Odbornici Skupštine grada danas su na početku sednice dobili fotokopiju dokumenta odnosno Ugovora izmedju SPC i JP “Kolubara” koju je svojevremeno potpisao episkop Lavrentije , a u kojoj stoji da je objekat crkve Gračanice zapravo vlasništvo JP “kolubara” i kojim se isto preduzeće obavezuje na izgradnju nove crkve u Poćuti sa pristupnim putem. I jedan i drugi uslov JP “Kolubara” je do sada ispoštovalo. Odbornici su dobili takodje i odluku ministarstva gradjevine o formiranju Komisije koja je u proteklom periodu ispitivala da li su svi zadaci i obaveze izgradnje i uredjenja akumulacije ispunjeni pred spuštanje zatvarača.
Direktor JP “Kolubara ” Miodrag Marković danas je informisao odbornike o istorijatu izgradnje brane ističući medju benefitima brane pre svega rešavanje vodoprivrednih problema, mogućnost retenzije vode od poplavnog talasa i oplemeljenje malih voda. Marković jee odbornike informisao o količinama ugradjenog materijala, izvedenim radovima , visinom dosadašnjih ulaganja . ” Danas ističemo da su se stvorili svi potrebni uslovi da se mogu spustiti zatvarači i početi punjenje brane. Podsećamo da je do sada uloženo preko 70 miliona evra što sredstava države Srbije što EU. I za narednu godinu JP “Kolubara” obezbedilo je sredstva iz budžeta RS , ali i EU”, rekao je marković zahvaljujući se opštinama osnivačima ovog preduzeća i dodao da veruje da oni koji su iznosili neistine o ovoj akumulaciji zapravo nisu bili zlonamerni.
kao što se očekivalo odbornik Ljubomir Bradić odmah je nakon izlaganja direktora Markovića počeo raspravu u svom maniru navodeći da je prećutao da je iznad Valjeva napravljena bomba. Njega je opomenuo predsednik Jokić rekavši da prednost u izlaganju imaju gosti profesori. Bradić nije propustio priliku da sa govornice uputi uvrede Markoviću omalovažavajući završen fakultet Markovića iako nije poznato koji jue fakultet sam Bradić završio.
Prof Vladan kuzmanović ininženjer i profesor na katedri hidrogradjevine Gradjevinskog fakulteta braćajući se odbornicima pre svega je rekao da on nije član hidromafije,. ” Video sam da na piojedinim sajtovima mene tako nazivaju , tretiraju kao zločinca . A u čemu je problem? problem je što razne interesne grupe, udruženja i pojedini mediji stvaraju problem gde ga nema. U svim govorima protivnika punjenja akumulacije svaka rečenica vrvi od neistina, zamenjuju se tehze i dovode se ljudi koji nisu stručni u ozbiljnu dilemu o čemu se radi. brana i akumulacija projektovani su u zlatno doba kada su se projekti radili ozbiljno i svaka studija radila dugo i uz prateće istražne radove, a to je važno jer je ovo najsigurniji tip brana.U svetu postoje desetine hiljada ovakvih brana i ovde su primenjeni svi aspekti sigurnosti”, rekao je Kuzmanović.
Kuzmanović je u više navrata ponovio da je brana stabilna i da ništa ne može probiti njeno jezgro te ki da je gradjena po uzoru na desetine hiljada ovakvih brana u svetu,.”Najveća moguća voda neće oboriti ovu branu jer je gradjena tako da se njeno jezgro ne može probiti. čak i zemljotres koji neki pominju ne može oviu branu destabilizovati” , poručio je prof Vladan Kuzmanović sa Gradjevinskog fakulteta odbornicima.
“Zlonamerno je plašrti gradjane i govoriti da je iznad Valjeva bomba”, zaključio je Kuzmanović.

Očekuje se i izlaganje drugog gosta mr Aleksandra Glišića.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.