I etiketa Valjevskog piva u Češkoj

image„Valjevsku pivaru" juče je posetio Pavel Černi iz Češke, jedan od najvećih svetskih kolekcionara etiketa piva. Pavel u svojoj kolekciji ima 310.000 različitih pivskih etiketa i deveti je kolekcionar na svetu!

Sada ima 39 godina, a od 22 prikuplja sve što je vezano za pivo, najviše etikete i ima ih sa svih kontinenata. Kao zastupnik jednog velikog proizvođača štamparskih mašina za srednju i istočnu Evropu, povremeno dolazi u Srbiju, a te prilike iskoristi za obilazak naših pivara i kontakte sa srpskim kolekcionarima. Poseduje etikete „Valjevske pivare" od pedesetih godina pa nadalje, a sada je dobio i najnovije „Valjevskog piva" i „Atlasa".
U Češkoj, zemlji sa ogromnom tradicijom proizvodnje piva, nekoliko hiljada zaljubljenika skuplja etikete, čaše, limenke, zapušače, podmetače…i tridesetak puta godišnje se organizuju berze na kojima se obavlja razmena predmeta. Pavel odlazi na berze u Slovačku, Poljsku i Nemačku, lično poznaje šest-sedam naših kolekcionara i kaže da oni ponekad dolaze na razmenu. Poslednjih godina Fejsbuk je olakšao komunikaciju i trampu, a među prijateljima kolekcionarima na ovoj društvenoj mreži ima i dvoje Valjevaca.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.