Valjevo nema prostor za koncerte

imagePoslednjih godina u Valjevu jed održan niz velikih i dobrih koncerata i gotovo uvek otvoreno je pitanje mesta na kome će koncert biti održan. Činjenice pokazuju da Valjevo nema odgovarajući koncertni prostor i da ga nikada nije ni imalo.

Poučeni iskustvom prethodnih godina kada su se ogromne gužve stvarale oko Letnje pozornice , a potom prošlogodišnje Tešnjarske večeri kada su koncerti održavani na platou Centra za kulturu koji je bio ispunjen do poslednjeg metra jasno je da će i ovogodišnji koncerti gotovo napraviti kolaps u jednom delu grada. Bez obzira na to koji koncert se održava činjenica je da Valjevo nema odgovrajući koncertni prostor. Veseljko Belušević izvršni direktor ovogodišnjih Tešnjrskih večeri, ali dugogodišnji učesnik Saveta Tešnjaraskih i radnik Centra za kulturu kaže da se svake godine konstatuje ista činjenica i postavlja pitanje gde održati koncert. „ Ja sam imao ideju 2010 godine da sa koncertom Nevernih beba koji je održan kod Kule Nenadovića taj prostor opremimo i osposobimo da primi 5 000 ljudi. Nakon toga novogodišnji koncerti održavani su na Gradskom trgu pa se i taj prostor pokazao kao neodgovrajući i mali . Novogodišnji koncerti kasnije pa i Tešnjrske prošle godine koje su održane na platou centra pokazali su da je i taj prostor lako popuniti i da nam je potreban još veći. Letnja pozornica je deo ove manifestacije pa je podrazumevajuća , ali svakako nije koncertni prostor“, kaže Belušević.
Belušević se slaže da je koncertni prostor uvek tema za razmišljanje pa i da je trenutni dogovor da koncert Nevernih beba naredne godine bude održan na stadionu Krušika. Za održavanje koncerta bilo koje vrste potrebno je odgovarajuće strujno napajanje , prostor za tehniku i binu , realizaciju i obavezni prostor obezbedjenja što podrazumeva samo po sebi smanjenje prostora za publiku.
„ Ima još nekoliko dobrih prostora kao što je park na Pećini , stadion na Pećini, spomenik Stevanu Filipoviću , Petnica, jezero i slično. Ali nikada to nije definisano kao prostor opredeljen baš za tu namenu, nijedan prostor nije ni pripreman ni opredeljivan sa tom namenom“, kaže Belušević.

Kad tako često zavidimo Beogradu i još ponekim gradovima na koncertima možda je vreme da neko razmisli i na temu prostora za koncerte. Ipak, bar ove godine, biće gužve i guranja , ali i dobrih koncerata , a najvažnije od svega jeste dobra atmosfera bez obzira gde se koncert održavao.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.