Skupština usvaja rebalans

imageSednica Skupštine počela je minutom ćutanja za postradale Srbe u vreme rata u BiH.Na dnevnom redu je 31 tačka .Opozicija rebalns budžeta nazvala predizbornim rebalansom.

Skupština je danas usvojila Generalni plan regulacije Kolubara i plan regulacije „Privredna zona“. odbornik DS-a Slobodan Pavlović zatražio je da se Skupštini obrati arhitekta beogradske Arene što je Skupština dozvolila pa će se njihovo obraćanje čuti na kraju sednice.
Rebalns budžeta obrazložila je načelnica gradske uprave Jelica Stojanović koja je podsetila da je predvidjen budžet iznosio 2,4 milijarde dinara.“Zbog transfera novca u vidu donacija budžet je uvećan za 15,2 miliona dinara od čega je 10 miliona donacija za most na Obnici, 300 000 donacija za Biblioteku, Karitas 2,4 miliona i deponija 2,4 miliona dinara. Došlo je i do povećanja procenta poreza na zarade što iznosi 10 miliona dinara, poreza na imovinu za 44 miliona za prvih šest meseci . Očekuju se prihodi od prodaje imovine u iznosu od 100 miliona dinara i od kreditnog zaduženja u iznosu od 200 miliona dinara. Povećava se i stalna budžetska rezerva na 30 miliona dinara. Očekujemo da u septembru usledi još jedan rebalns“, rekloa je Stojanovićeva.
odbornica SNS-a Zorica Jocić je za govornicom rekla da se radi o predizbornom rebalnsu SPS-a. „Svi smo svesni da ćemo se zadužiti i prodati nepokretnost. prosto to SNS ne dovodi u pitanje da gradu treba hala sportova , ali je pitanje pod kojim uslovima i na koji način da li nam je sada trebalo kreditno zaduženje? Zar to nije moglo ranije nego šest meseci pred izbore ? Šta će sa tim dalje biti i ko će to završiti niko ne zna. SPS uvek pred izbore kreće u projekte koji se grade deset godina da bi se reklo da su oni inicijatori. zato je to za nas predizborni rebalans“, rekla je Jocićeva objašnjavajući da potvrda ovog stava stoji i u povećanju stalne budžetske rezerve jer se tu navodi nepredvidjeno finansiranje u nekim nepoznatim slučajevima. “ Znači očekuju se predvidjene okolnosti, izbori koji će se desiti pa da gradonačelnik može da reaguje novcem iz rezerve. Uvidom u količinu novca koji škole dobijaju jasno je da imamo nesrazmerna izdvajanja.Prva škola dobija 12 miliona , druga škola ima trista djaka manje , a dva miliona više. Nada Purić 519 učenika dakle duplo manje od prve i druge dobija čak 10 miliona i tako redom.Brankovina sa 200 djaka dobija 9 miliona , Divci 150 djaka 15 miliona, a Dračić 145 djaka 10 miliona dinara i na dalje . Jasno je da se ogromna sredstva daju seoskim školama koje imaju po sedam puta manje djaka od gradskih škola , a sredstva se izdvajaju u ogromnim iznosima kao za gradske škole. To govori nešto o ovom budžetu i putu kojim ova vlast ide jer se očito misli samo o politici, a ne dobrobiti gradjana“, rekla je Jocić.
Budžet je kritikovao i odbornik Milan Marković SNS uz tvrdnju da se radi o predizbornom rebalansu. “ Pogrešno ste obavestili Skupštinu o udelu poreza na zarade jer ako se pogleda isti period iz 2013.godine jasno je da je došlo do smanjenja udela poreza na zarade. Šta to znači ? To znači da je ova vlast umanjila zapošljavanje , manje je ljudi zaposleno više ostalo bez posla . Porez na imovinu uz drastične kazne povećan pa to iskazujete kao dobru stvar jer povećava prihode grada“, rekao je Marković kritikujući i poziciju donacija rekavši da je predlog realizacije istih spisak lepih želja . SNS je kritikovao i poziciju kreditnog zaduženja tvrdeći da je grad već zadužen. Opozicija je kao zamerku vladajućoj koaliciji stavila i činjenicu da već dugo vremena se u gradu finansiraju projekti koji se nikako ne završavaju. „Ima li tu ikakvih rokova ili tako finansiramo nešto svake godine , a rezutata nema“, zaključio je Marković.
Na optužbe jeee odgovorio šef odborničke grupe SPS-a Žarko Vasiljević koji je rekao da su inevsticije i infrastruktura potrebni gradu. “ Možemo da pogledamo koliko je DS zadužio grad u proteklim godinama i još se ti krediti vraćaju. Za halu ću dići obe ruke jer nam treba , dugo su ti temelji zarastali i mi nastavljamo radove. Setite se da su radove na školi zaustavile političke promene i to smo nastavili. što se tiče dela izbornog koji se pominje treba istaći da u ovom trenutku nema zvanične informacije kada će oni biti . Možda tek na proleće sledeće godine? Zato je besmisleno gobvoriti da je rebalans predizborni jer za sledeću godinu ide novi budžet grada. Treba nastaviti započete radove jer oni u velikoj meri obavezuju i svaku narednu vlast da ih završi. O svrsishodnosti vodovoda , infrastrukture mislim da ne treba ni govoriti o potrebi gradjana jer se ona podrazumeva“, rekao je Vasiljević.

Odbornik DS-a Željko Djukić podsetio je da je gradonačelnik obećao sredstva rebalnsom budžeta za angažovanje ličnog pratioca za pet osoba sa invaliditetom , ali da to obećanje nije u predloženom rebalansom ostvario.“ To ste im obećali , ali toga nema . Nema ni sredstava za proširenje kapaciteta Sigurne kuće . što se tiče zapošljavanja jasno je da se radi o „Vodovodu “ i „Vidraku“ gde str artijski zaposlili ljude. Predvideli ste samo 15 miliona za zapošljavanje i umanjili šansu za 1 500 ljudi. Podsećam da je DS upravo na ovoj poziciji izdvajala dealeko više. Za račpunovodstvene usluge TO isplatila 300 000 dinara što je tri puta više nego prethodne godine. Knjigovodstvenu agenciju plaćate sa 464 evra mesečno. To nije u redu i pozivam tužioca da ispita rad TO“, rekao je Djukić.

Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač je podsetio da je predmet rebalansa samo nekoliko tačaka koje su u obrazaganju i navedene. Istovremeno Kovač je demantovao izjavu za govornicom da je gradnja škole u Brdjanima zaustavljena.A posebno je objašnjavao da je za govorniom ranije govorio o tome da je potrebno objekte koje grad ne koristi otudjiti jer grad od njih nema koristi već samo trošak.“Ja nisam promoter prodaje imovine već razumem predlog da se otudji ono što nam nije potrebno.“, reko je Kovač . DS je demantovao Mihailo Jokić koji je za govornicom rekao da je revolucija zaustavila i školu i halu. “ Imali smo zatvorenu konstrukciju za školu i halu . Vi ste rekli to ne može. Vi ste od toga odustali i vi sad pričate da ste podržali nešto. Ne bi se sada 2015 godine govorilo o tome da ste podržali i nastavili radove“, rekao je Jokić.
Rasprava o rebalansu budžeta i dalje traje i očekivanja su da će vrlo brzo isti biti usvojen .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.