Gradonačelnik u završnoj reči o rebalansu

imageSkupština usvojila rebalans budžeta.Gradonačelnik u iscrpnom govoru obrazlagao svaku poziciju.

Gradonačelnik Stanko Terzić za govornicom je branio poziciju rebalansa budžeta objašnjavajući neophodnost investiranja ali dajući i objašnjenje za ostvarene prihode na poziciji poreza za zarade rekavši da nije došlo do smanjenja zaposlenosti nego su iznosi zarada smanjeni na šta grad nije mogao uticati. Po pitanju poreza na imovinu gradonačelnik je rekao da je grad morao da se uglasi sa republičkim odlukama na koje takodje nije uticao. “ Nikakve predizborne aktivnosti nisu ovde u pitanju. Potrebna nam je hala i imamo mogućnost da sada nastavimo izgradnju koja je u jednom trenutku zaustavljena. Što se škole u Brdjanima tiče uskoro kreće tender za nastavak radova u iznosu od 104 miliona dinara za šta su sredstva obezbedjena iz ministarstva. Istovremeno budžetske rezerve su instrument za hitna reagovanja i situacije koje nam se dogadjaju , tu su i vremenske nepogode i požari. Mi moramo biti spremni za to“, rekao je Terzić napominjući da nema ni govora o predizbornim aktivnostima.Gradonačelnik Terzić takodje nije mogao da prihvati kritiku na račun socijalnih davanja rekavši da u Srbiji po zvaničnim podacima ne postoji grad približne veličine koji ima tako velika socijalna izdvajanja kao naš grad. “ Rekao sam već da ćemo rebalnsom budžeta društvenih delatnosti opredeliti sredstva za asistenta osobama sa invaliditetom i ostajem pri tome“, rekao je Terzić.
Što se tiče prodaje Doma vojske koja se takodje pominjala u obraćanju opozicionih odbornika Terzić je rekao da je grad već ulagao sredstva u Dom vojske . “ Gradjanima je već poznata geneza otkupa Doma vojske i koliko smo do sada uložili , ali došli smo u situaciju da opet za nekoliko godina tu možda proraste korov. To ne smemo dozvoliti i već smo više puta napomenuli da namena Doma vojske neće biti komercijalna kao što neko navodi. Misslimo o tom objektu , ali i svim ostalim objekatima i imamo obavezu domaćinskog ponašanja i trošenja sredstava iz budžeta“, rekao je Terzić.
„Dug je loš drug. odgovornost je velika, ali se grad nikada nije neracionalno zaduživao. Toplana, kotlarnica Srbijanke, kupovina Stefila, program podrške gradjevinskoj industriji i sada hala sportova. Svi ovi pomenuti projekti bili su od koristi za gradjane Valjeva.Pogasili smo kotlarnice , a obezbedili gradjanima stabilno grejanje, oformili smo industrijsku zonu i sada izdajemo taj prostor , a takodje imamo ponudu u industrijskoj zoni za prodaju parcela. zar je trebalo da kao grad dozvolimo havariju u Srbijanci. Mislim da su to sve zaduživanja koja su nam bila potrebna. Za našu omladinu i našu mladost potrebna nam je hala . Našem gradu u celosti je potrebna hala kao objekat koji ima upotrebu i u promociji našeg grada“, rekao je Terzić.

Po rečima gradonačelnika mimo svih očekivanja izvršenje buđžeta u prošloj godini bilo je 98% te i da su na kraju godine pristigla sredstva na koja grad nije računao. “ Ušli smo pozitivno u ovu godinu i sa sredstvima na koje nismo raunali tokom godine zato smo imali mogućnost da neke pozicije za ovu godinu povećamo u odnosu na to kako smo planirali početkom decembra. Svesni smo odgovornosti i kod prodaje objekata i kod kreditnog zaduženja i ponavljam zaduženje je racionalno, a rebalans budžeta predvidja realizaciju projekata koji su gradu potrebni“, rekao je Terzić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.