Doneta odluka o zaduženju

imageSkupština uz kritiku opozicije donela odluku o kreditnom zaduženju grada Valjeva za potrebe izgradnje hale sportova.Opozicija za izgradnju hale, ali ne uz zaduživanje.

Aleksandar Vujić Subotić načelnik gradske uprave na sednici Skupštine izneo je podatak da na teritoriji grada postoji 67 sportskih klubova koji podrazumevaju različite sportove , a istovremeno samo dva zatvorena sportska objekta. “ Imamo talentovanu decu koja žele i koja treba da se bave sportom, ali nemamo objekte za to. Hala sportova nam je potrebna kako bismo odgovorili na zahetve savremenog i modernog grada. Potrebna nam je kao podrška uspešnim sportskim klubovima imamo Metalac koji se takmiči u Aba ligi sa ambicijom i za Jadransku ligu , ali nemamo objekat za to. To su samo neki od razloga zbog kojih nam je hala sportova potrebna jer već smo uložili dosta , njena gradnja traje već jako dugo , a sa druge strane imamo trenutnu halu koja nije uslovna , čije održavanje košta mnogo jer je dotrajala“, rekao je Vujić Subotić.
Odbornik Milan Marković SNS za govorniom je rekao da SNS nije protiv hale , ali smatra da ovo nije vreme za zaduživanje pa i sam način nije dobar.“ Predvidja se kredit. U redu. A 100 miliona dinara od prodaje imovine je diskutabilno jer nigde ne piše šta nam je činiti kad se ne proda nešto i ne prihoduje 100 miliona dinara“, rekao je Marković napominjući da je hala zapravo želja pojedinaca, a ne većine kako vlast predočava.marković je dodao i da nisu predočeni uslovi zaduživanja.
Direktor Direkcije Dragan Jeremić danas je ponovio da hala nije njegov projekat već projekat koji traje 17 godina. “ prvi projekat je imao 7 000 mesta i krenulo se u takvu izgradnju Enerrgoprojekt je bio izvodjač, ali onda dolazi 2000 godina kada kreće priča o projektima i hala je stavljena na stranu. O njoj se ćutalo sve do 2007 godine na šta je ministarka Snežana Samardžić zatražila izmenu projekta rekavši da je preglomazan. Hala je po zahtevu ministarstva preprojektovana na 3 500 mesta za sedenje i 1500 teleskopskih mesta. Do sada su izmenjeni temelji, uradjena podna ploča. Ceo projekat je izmenjen“, reko je Jeremić.
On je rekao da u ovoj godini nije moguće završiti halu , ali se može uraditi sve što je potrebno. “ Nema ministarstva i republičke institucije gde nismo kandidovali našu halu i projekat za sredstva. Dobili smo odgovor da moramo biti državni projekat i za to nam je potrebna podrška Sportskih saveza koju smo u ovoj godini i dobili i već naredne godine konkurisaćemo za sredstva kao državni projekat“, naveo je Jeremić.
U ovoj fazi izgradnje moglo se čuti predvidjeno je zidanje i ukrovljavanje , a nastavak radova u smislu instalacije i opremanja predvidja finansiranje u budućim godinama od strane ministarstva pri čemu bi potpuni završetak hale bio predvidjen za 2017. godinu
“ Ukoliko ne krenemo sa radovima gubimo dragoceno vreme i uzalud trošimo vreme naše dece prolongirajući njihove moguće uspehe. Suština je da svi zajedno izlobiramo više novca za halu sledeće godine . To je projekat od značaja za grad jer nije samo sportski već privredni i kullturni jer je hala koncipirana da može da podrži i sajam i koncert. Grad će od ove hale i održavanja sportskih takmičenja imati koristi. Ovo su činjenice , a sve ostalo su proizvoljni lični stavovi, slaganja ili neslaganja“, rekao je Jeremić.

Odbornik DS-a Slobodan Pavlović izneo je primedbu da mnogo podataka nedostaje kada je u pitanju dinamika radova , ali i dinamika rata u godinama koje dolaze. „Ništa nije sporno u neophodnosti ovog objekta za grad , ali nam je potrebna jasna slika naših mogućnosti. Nismo dobili studiju opravdanosti što dovodi u pitanje ceo projekat pa i finansiranje“, rekao je Pavlović.

Izgradnju hale podržala je i Pobeda, ali je njihov stav bio da zaduživanje nije rešenje pa su i bili protiv zaduživanja.Generalna je ocena da niko nije izneo ni predlog drugačijeg obezbedjenja novca . Nijedno konkretno rešenje za 200 nedostajućih miliona nije dato pa se postavlja pitanje svrsishodnosti rasprave koja je trajala vise od dva sata.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.