Dan maline uz drugačiji koncept

imageDan maline u Brankovini biće održan na Vidovdan u nedelju uz brojna prateća dešavanja. Istog dana biće održane Seoske olimpijske igre, u pravljenju kotlića oprobaće se lovci i gljivari, a organizatori najavljuju preko 20 izlagača maline.

Nakon što je prošle godine manifestacija Dan maline gotovo doživela fijasko po posećenosti i broju učesnika ove godine promenjen je pristup organizovanju same manifestacije . Novi koncept ove priče najavila je član OO Milica Ostojić rekavši da ove godine sve posetioce očekuje niz zanimljivih dešavanja. “ U okviru programa koji počinje izmedju 10 i 10.30 sati imamo izložbu malina i savetovanje za malinare . Učenici OŠ „Prota Mateja Nenadović“ , horić „Srculence“ , KUD „Abrašević“, a nakon toga nastupiće Dule Djuričić i prijatelji. I ove godine najboljim malinarima biće dodeljene nagrade . Do sada nije bilo nekih drugih sadržaja , a sada ove godine biće organiuovani lovački kotlići , a Udruženje gljivara praviće gljivarski kotlić“, rekla je Ostojić.
Ove godine u sklopu Dana maline biće održane i Seoske olimpijske igre . Rade Novaković podpredsednik SS Valjeva kaže da je mali procenat omladine koja se na selu bavi sportom, a u Srbiji već dugi niz godina postoje Olimpijske igre u tom segmentu pa je ideja i namera da i valjevska sela budu od sada uključena . “ Najpre procenat omladine na selu je pao ,a tek broj onih koji se bave sportom je mali . Zato će prve Seoske olimpijske igre biti održane kod nas sada u Brankovini. Imamo pet krugova takmičenja do finala , a učešće je uzelo 23 ekipe . Ekipe ne čini samo po jedna MZ ili selo već više MZ i sela je u jednoj ekipi. Takmičenje počinje za prvu grupu u Brankovini pa slede Divci, Petnica, Kamenica, Leskovice i Gornja Grabovica. Takmičiće se u više disciplina : mali fudbal, basket,. odbojka, stoni tenis, nadvlačenje konopca , bacanje kamena sramena, šah , skok u dalj, pikado, a na završnoj manifestaciji koja će biti u Valjevu biće i streljaštvo jer je oružje nemoguće nositi van streljane“, reko je Kovačević.
Grad Valjevo ovu manifestaciju podržava sa 90 000 dinara ,a načelnik gadske uprave Aleksandar vujić Subotić kaže da je pre svega interes grada u promociji maline kao voća koje ima svoj potencijal u valjevskom kraju. “ Mi smo se kao grad uključili kako bi organizaciju pomogli u smislu pronalaženja donatora koji će pomoći samu manifestaciju. ova manifestacija nam je značajna i sa privrednog ali i sa turističkog aspekta. činjenica je da je u Brankovini gajenje maline posledjih godina u opadanju pa nam je cilj da proizvodjači ponovo krenu u masovniju proizvodnju . Postoji i značajna nota u pofgledu tradicije s obzirom da se manifestacija održava po 53. put“, reko je Vujić Subotić.

image Kako se prošle godine u Brezovicama grupa entuzijasta odlučila da samoinicijativno organizuje svoj Dan maline Vamedija je pitala Vujića da li će se već naredne godine grad odlučiti za samo jedan dan maline ili će podržati iznova oba . “ Nama su potrebne i Brezovice i Brankovina jer nam je bitna malina i proizvodnja . Što se tiče Brankovine koncept je prošle godine bio kakav je bio , a ove godine smo to promenili i u Brakovini ćemo imati izlagače sa raznih strana ne samo iz Brankovine. Grad će i naredne godine podržati obe manifestacije to je sigurno“, rekao je Vujić.

Kako se moglo čuti na danas održanoj konferenciji za novinare moglo se čuti i da je TO Valjeva pozive za prisustvo ovoj manifestaciji uputila brojnim opštinama od kojih su neke već potvrdile svoj dolazak.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.