Petnica: Ambasadorka Francuske o klimatskim promenama

imageAmbasadorka Republike Francuske večeras je u Istraživačkoj stanici Petnica održala uvodno predavanje na seminaru posvećenom klimatskim promenama.

Njena ekselencija Kristin Moro je otvarajući seminar za skoro sto učesnika iz svih zemalja regiona govorila o problemu klimatskih promena, diplomatskim naporima da se napravi globalni dogovor, i predstojećoj UN konferenciji u Parizu krajem ove godine.
Gospođa Moro je nagovestila i spremnost velikih zemalja, i zemalja u razvoju da se postigne dogovor o borbi protiv klimatskih promena. Objasnila je i da klimatske promene nemaju za rezultat samo povećanje prosečne temperature na Zemlji, već i povećan broj ekstremnih meteoroloških događaja, kao što su poplave, suše, grad, požari. Podsetila je i da se i Francuska i Srbija već suočavaju sa ovim problemima.
Pre predavanja o klimatskim promenama ambasadorska Republike Francuske je obišla laboratorije Istraživačke stanice, upoznala se sa srednjoškolcima koji trenutno borave u Petnici, i razgovarala sa direktorom Vigorom Majićem. U razgovoru se najviše provlačila postojeća saradnja naše prestižne obrazovne institucije i Univerziteta Dekart u Parizu, koja podrazumeva, već četvrtu godinu za redom, dolazak skoro trideset studenata biologije na dvonedeljnu praksu u Petnicu, preko leta.
„Lepo je videti da mladi ljudi koji vole nauku imaju ovakve uslove za rad u Srbiji. Vrlo je važno ulagati u mlade talente baš u ovom uzrastu, kada im podrška najviše treba. Drago mi je da je saradnja sa akademskim institucijama u Francuskoj na ovom nivou. Potrudićemo se da još više studenata iz Francuske dovedemo u Petnicu.“ – rekla je ambasadorka Francuske Kristin Moro na kraju posete Petnici.
Foto: N. Marković, IS Petnica
Nikola Božić,

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.