Partije i slave

      Нема коментара на Partije i slave

imageGO Demokratske stranke u Valjevu će u sredu 6.maja proslaviti svoju slavu Djurdjevdan. Istog dana svoju slavu obeležiće i DSS. Sve partije u Valjevu izuzev SPS-a u celosti imaju svoju krsnu slavu. U SPS-u za sada je poznato da Forum žena obeležava Vavedenje. Različite partije se mole različitim svecima.

Demokrate će 6. maja obeležiti u krugu svog članstva slavu Djurdjevdan . Rezanje slavskog kolača biće upriličeno u prostorijama stranke u 11 sati. Isto će učiniti i predstavnici DSS-a koji veruju u istog sveca.
Koliko god je samo slavljenje slave nekada bilo nepopularno u državi koja je težila komunističkom uredjenju, toliko je sada činjenica da partije slave slavu postala sasvim normalna pojava.Da li zaista veruju ili žele da pokažu da u svojim redovima imaju i vernike i ateiste već je pitanje za same partije, a jedina stranka koja nema svoju slavu je očekivano Socijalistička partija Srbije izuzev Foruma žena ove stranke koji obeležava Vevedenje Presvete Bogorodice 4. decembra. Na ovaj dan se obeležava i proslavlja uvođenje trogodišnje Presvete Device Marije u hram, gde su je doveli roditelji, posvetivši je Bogu, da u hramu boravi dok ne odraste. Uglavnom ga slave porodice čije je poreklo sa juga Srbije ili Makedonije – nekadašnjeg krajnjeg juga Srbije..
Evo koje slave slave partije u Srbiji:

DSS i DS slave Đurđevdan. Ovaj hrišćanski i narodni praznik se proslavlja 6. maja čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa koji je stradao u progonu hrišćana, a najčešće se u umetnosti prikazuje kako ubija aždaju. Ovaj svetitelj je zaštitnik država, organizacija i bolesnika.

Forum žena SPS-a slavi Vavedenje.

SNS – Sveta Petka. Ova krsna slava se obeležava 27. oktobra, a svetiteljka je bila zaštitnica žena koja je pomagala bolesnima i siromašnima. Vernici joj se obično obraćaju molitvom za spas od bolesti i drugih životnih nevolja.

SRS slavi Sveta Tri jerarha. Ovaj praznik se praznuje zajednički u slavu svetitelja Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog. Ova slava se obeležava 12. februara. Veruje se da su ova tri svetitelja zaštitnici ljudi i životinja od hladnoće, vetrova i zla.

Nova Srbija slavi Svetog Simeona Mirotočivog. Naime, veliki župan Stefan Nemanja je se oduvek smatrao, pa i danas velikim prosvetiteljom i duhovnim vođom za sva vremena. Ova slava se obeležava 26. februara

SPO slavi Vidovdan 28. juna, a ovaj praznik se smatra jednim od najvećih srpskih praznika. Značaj Vidovdana za srpski narod proističe iz istorijskih događaja koji su vezani za taj datum. Od svih je najznačajniji Kosovski boj, pogibija kneza Lazara i tzv. propast Srpskog carstva

Krsna slava lidera LDP-a je Aranđelovdan, koji se slavi 21. novembra. Tokom ovog praznika se iskazuje počast arhanđelu Mihajlu i “bestelesnim silama”.

Vamedia

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.