Izložba – Valjevska bolnica 1914-1915

imageKruna obeležavanja secanja na cuvenu ratnu bolnicu u Valjevu bice izložba u Muzeju koja ce biti otvorena 2. aprila. Ova izložba prakticno obeležava i stogodišnjicu smrti cuvene slikarke Nadežde Petrovic. Nakon toga u Gimnaziji bice održana i istoimena monodrama .

Direktor Muzeja Vladimir Krivošejev kaže da se izložba Valjevo 1914-1915 Grad bolnica priprema vec godinu dana . Organizovana je uz veliku pomoc i grada , ali Gorenja i drugih javnih i privatnih preduzeca. " Težište izložbe je na Valjevu i bolnici. Kako je grad ušao u funkciju bolnice. Osnovna narativna koncepcija izložbe je pripremljena na osnovu memoarske gradje stranaca koji su bili u Valjevu ili kao lekari ili kao bolnicari. Bez obzira na to da li su bili na strani srpske vojske ili ne ", kaže Krivošejev.
Centralni deo izložbe bice slika Valjevska bolnica Nadežde Petrović.
.Ova slika stiže iz Muzeja savremene umetnosti i u okviru pomenute izložbe bice izložena samo prvih 20 dana . " U pitanju je original , a posle ce njeno mesto zameniti reprodukcija iste. Ona je sada proglašena za kulturno dobro prve kategorije , a priprema se njeno proglašenje kulturnim dobrom nulte kategorije što znaci da nakon toga slika nece moci da napusti prostor Muzeja savremenih umetnosti. Ovo je jedinstvena prilika da Valjevci vide originalnu sliku", objašnjava Krivošejev.
Pored pisane gradje i pomenute slike posetioci izložbe moci ce da vide i lekarsku opremu i hirurški materijal iz tog vremena koji dolazi sa razlicitih strana. " Prošle nedelje smo u Obrenovcu videli dve prelepe male peći iz Prvog rata koje su služile za grejanje šatora tako da ce i one biti izložene", dodaje Krivošejev.
istoričar i muzejski savetnika Dragana Lazarević Ilić najavljujući izložbu rekla je da je do sada u Valjevu locirano 29 objekata koji su bili u službi bolnica. " Postojale su pomoćne i privremene bolnice u kafanama i privatnim zgradama imućnih Valjevaca. Ovde će moći da vide koje su to sve zgrade bile uključene. Posvetili smo pažnju i velikim imenima koji su se starali o obolelima od tifusa. po podacima u Valjevu je za to vreme stradalo 3 500 vojnika, 4 000 civila i veliki broj zarobljenika. Tu je bilo oko 30 što naših što stranih lekara", rekla je Lazarević.
Posebno mesto na izložbi zauzima karta bolničkih objekata na kojoj su obeležena sva mesta za koja postoje podaci.
Po rečima direktora Muzeja u planu je da se u okviru objekta Arhiva formira memorijal Valjevskoj bolnici koji bi bio kao stalna postavka ponudjen svim posetiocima Valjeva, ali i samim Valjevcima. Ipak za sada je to samo ideja koja tek treba da se realizuje.
Povodom 100 godina smrti Nadežde Petrović u Gimnaziji će 3. aprila biti urpiličena monodrama pod nazivom Nadežda Petrović. Ova monodrama bavi se poslednjim danima njenog života.

Otvaranju izložbe prisustvovaće i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.