Turci pomirili praznike

imageDanas je Dan grada Valjeva. Iako je 2013. godine mnogo polemike bilo o tome da se kao Dan grada vrati 15 septembar , to se nije dogodilo. Zašto su drugovi odustali od sprovodjenja donete odluke nepoznato je. U jednom su trenutno svi složni – ima važnijih stvari od datuma proslave.

Danas će biti održana Svečana akademija povodom obeležavanja Dana grada, večeras i poklon predstava u Centru za kulturu , ali generalno neke velike fešte u samom gradu nema. Valjevci su posredstvom medija na vreme podsećani kada je Dan grada, ali posebno svečarska atmosfera godinama izostaje . Svi uglavnom govore o krizi , ali da li materijalna kriza dovodi i do krize ideja i kreativnosti? izgleda da je tako.
Od 2004 do danas imali smo sasvim dovoljno vremena da naučimo zašto je baš ovaj datum odabran kao datum proslave , ali podsećanja radi u pitanju je dan kada je Valjevo prvi put oslobodjeno od Turaka. U smeni vlasti u Srbiji , Turci su očito pronadjeni kao kompromisno rešenje jer istorija kaže da su tada svi Srbi bili na jednoj strani. Tako se u smeni vlasti dogodila i smena praznika pa je u zaborav polako počeo da tone dugogodišnji raniji praznik 15 septembra u potpunosti okarakterisan kao praznik komunista i drugova.
Prvobitni datum 15. septembar koji je svojevremeno 2004. godine promenio tadašnji DOS, proslavljao se gotovo pedeset godina kao Dan Valjeva. Tim datumom obeležavan je dan kada je Valjevo oslobodjeno u drugom svetskom ratu. Kao novi datum DOS je ozvaničio 20. mart kao dan kada je Valjevo oslobodjeno u prvom srpskom ustanku. Te 2004. godine razmatran je još jedan datum, a to je 31. oktobar dan kada je Valjevo oslobodjeno u prvom svetskom ratu.
Datuma očito ne manjka , a istorija će u Valjevu zabeležiti i pokušaj 2013. godine da se ponovo vrati 15. septembar. Održana javna rasprava , ova tačka obrazlagana i na Skupštini , ali sve se nekako završilo i da nije ni počelo.O tome više retko ko i da razmišlja , a sama atmosfera u gradu ove godine svedoči da nikome nije ni do praznovanja .

Kad god da bude Dan grada jedna je istina, oba datuma pripadaju nekom istorijskom razdoblju u Srbiji . Razlike su u tome što neke proslavljaju drugovi, a neke gospoda. I jedni i drugi i svi ostali u svakom slučaju mogu da dodju na slavu grada, Duhovski ponedeljak ili Druge Trojice jer za sada ne postoji najava da bi se tu nešto moglo menjati.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.