Proleće stiže i kalendarski

imageDanas je prvi dan mnogima najdražeg godišnjeg doba u godini, proleća. Danas je i Međunarodni dan sreće, ali i pomračenje Sunca.

Proleće počinje u večeras u 23 sata i 45 minuta, a u isto vreme za stanovnike na južnoj zemljinoj polulopti počinje jesen.Na dan prolećne ravnodnevice dan i noć nisu jednake dužine, jer zemlja ima vazdušni omotač, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

Proleće koje se dugo čekalo konačno dolazi. Ovaj dan u Valjevu osvanuo je sunčan , a meteorolozi predvidjaju maksimalnu dnevnu temperaturu oko 12 stepeni. Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 1. marta, u ponedeljak će biti oblačno, ujutro i pre podne mestimicno kiša. Vetar u slabljenju. U toku noći razvedravanje.Najtopliji dan u nedelji biće utorak sa prolećnih 15 stepeni.U utorak će biti pretežno sunčano, noću naoblačenje s kišom. U sredu oblacno s kišom, u planinama sneg. U košavskom području jak jugoistocni vetar.Od četvrtka pretežno oblačno, u četvrtak i petak uglavnom suvo. Za dane vikenda mestimicno kiša, u planinama sneg.Temperatura će biti oko i malo iznad prosečnih vrednosti.

Danas sa početkom u 09:30 časova na platou ispred Centra za kulturu Valjevo, Astronomska grupa Društva istraživača „Vladimir Mandić Manda“ pratiće delimično pomračenje Sunca, a priliku da prate tu, ne tako čestu pojavu, imaće i građani Valjeva.

Možda baš zbog proleća danas je i Medjunarodni dan sreće .

S:V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.