Šta je rešenje za Tešnjar?

imagePočetak rekonstrukcije jednog od objekata u Tešnjaru otvorio je niz pitanja vezanih za staru čaršiju koja u najvećoj meri zbog nedostatka novca propada. “ Tešnjar treba da bude jedan celovit projekat kojim ćemo da apliciramo u fondove EU jer mi od našeg ministarstva kulture nismo dobili ni dinara“, kaže direktor Direkcije za urbanizam Dragan Jeremić.

Tešnjar kojim se Valjevo ponosi i koji bi mogao biti turistička Meka već godinama zapravo je primer kako vreme i godine koje prolaze nanose štetu svemu pa i objektima. “ Trenutno postoji po našim podacima 18 objekata za rekonstrukciju u Tešnjaru. Zavod za zaštitu spomenika kulture je zaštitio taj prostor , ali realno oni brane nešto što propada i urušava se .Dok oni nazovi to štite mi polako ostajemo bez tog prostora. Postojali su vlasnici koji su želeli da rekonstruišu svoje objekte , ali to što Zavod traži je nemoguće pojedincu da isfinansira. To je nemoguće nama kao gradu u celini“, kaže direktor gradske Direkcije Dragan Jeremić.
Jeremić tvrdi da su ingerencije lokalnog Zavoda za zaštitu spomenika zapravo minorne te da se za sve pita Beograd koji u celosti ne mari mnogo za ono što kao zahtevi dolaze iz Valjeva. “ Mi smo od ministarstva kulture do sada dobili nula dinara za rekonstrukciju objekata u Tešnjaru. Nula. Ništa. Ono što je rekonstruisano koštalo je mnogo i bili smo dovedeni u situaciju da ili da uložimo veliki novac da to uradimo kako oni traže ili da dozvolimo da se jednostavno sruši. Izabrali smo u tom trenutku ovo prvo. Nemamo ni ingerenciju nad Tešnjarom , kada bismo imali možda bi nešto i uradili ovako to je gotovo nemoguće“, objašnjava Jeremić.
Po njegovim rečima rešenje bi bilo da se svi postojeći projekti sa još dodatim projektima objedine i sa njima konkuriše u EU . “ Ovako trpe gradjani koji tamo žive , trpi taj prostor koji je zaista prepun potencijala. Sve to propada dok mi čekamo ne znam ni ja šta. Ako čekamo da Zavod to uradi to se nikada neće dogoditi. Tešnjar treba da bude filmski grad. Ko god je ovde došao iz te branše govorio je samo o tome. na žalost mi to ne koristimo . Tačno je da su potrebna ulaganja i da novca u gradskoj kasi nema , ali mora se pronaći rešenje koje će problem Tešnjara rešiti“, zaključio je Jeremić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.