Nema velike uštede za gradjane

imageU Valjevu postoje dva javna beležnika odnosno notara. Štrajk advokata je okončan, ali generalno za gradjane to ne znači mnogo jeftinije usluge . Advokati su dobili ono što su tražili , a gradjani?

Posao notara u Valjevu obavljaju Biljana Janjušević I Andjelka Pavlović , a pored njih na spisku notara u Srbiji još su 92 imena . Javnost je poprilično bila uskraćena za način izbora notara , a u štampi se tih dana moglo pročitati čak I to da su imena bila poznata pre donošenja samog zakona o bežništvu.
Dok se Srbija usaglašava sa belim svetom u zakonima I propisima jedna stvar najčešće izostaje , a to je primerenost cene neke usluge pa često možemo da čujemo da su I cene uskladjene sa recimo Evropom. Zašto zarade nisu uskladjene to nećete moći da saznate .
Ipak u nameri da se I sa javnim beležništvom izjednačimo sa Evropom I ostatkom sveta donet je kako tako I Zakon o javnom beležništvu , odrejene su tarife I problem je počeo.
Za vreme štrajka advokata moglo se čuti da notari u Americi svoje usluge naplaćuju minimalno tek da se posao odradi pa je čak na konferenciji za novinare valjevskih advokata pomenuto da u toj Americi overa košta osam dolara . Dakle manje od 1000 dinara .
U Srbiji kojoj pare trebaju cifre nisu primerene čak ni Evropi nego su u pojedfinim slučajevima čak I više . Zarade notara su više što je vrednost ugovora veća . Notari u tarifniku imaju bodove jer tako očito svakom gradjaninu baratanje malim ciframa lakše “padne”. Pa tako jedan bod vredi 150 dinara . Nije mnogo I liči na situaciju sa akcijama u prodavnicama I brojem 99 iza zareza. Ali ti se bodovi dakle množe.
Pravni poslovi čija vrednost ne prelazi 600.000 dinara se naplaćuju 60 bodova, odnosno 9.000 dinara. Ukoliko se u ugovorima barata ciframa između 600.000 i 2,5 miliona dinara, javni beležnici bi u slučaju da sastave takav ugovor zaradili 100 bodova. Ukoliko vrednost pravnog posla pređe pet miliona dinara, javni beležnik dobija 140 bodova. Za vrednost pravnog posla preko 14 miliona dinara dobija se 280 bodova s tim što se za svakih započetih milion dinara nagrada povećava za 10 bodova, sa ogradom da ukupna nagrada ne može iznositi više od 4.000 bodova.Ove cene se odnose na naknadu koju javni beležnici naplaćuju za sačinjavanje javnobeležničkog zapisa.
Štrajk advokata promenio je malo računicu , ali za valjevske prilike sa zaradama čini se nedovoljno jer ubuduće će notari mnogo više ugovora samo solemnizovati, a naplaćivaće šezdeset odsto od pune cene. Razliku od 40% gradjani će platiti moguće advokatu. Dakle u čemu je promena za gradjane ?
Ni u čemu . Srbiji treba para .
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.