Dve izložbe za godinu dana i 4 miliona dinara

imageStudio Trnavac u Valjevu grad finansira sa 4 miliona dinara . Ovaj studio ima 4 zaposlena , dva više od Moderne galerije i mnogo manje aktivnosti od Galerije. Studio za 2015. godinu najavio dve izložbe

Umetnički Studio Radovan Trnavac Mića za 2015 . godinu po rečima direktorke Mirjane Vojić organizovaće dve izložbe jednu u junu drugu u avgustu. „ Pva je Grupna izložba savremenih umetnika Bugarske i očekujemo da neki od njih posete tih dana Valjevo, a druga je samostalna izložba hrvatskog umetnika Josipa Škerlja koju ćemo otvoriti u avgustu“, kaže Vojić.
U obrazloženju samih aktivnosti Vojićeva u programu navodi da su za organizovanje potrebna sredstva i to za : prevoz umetničkih dela, carinu, tekstovi i materijali za katalog tu su i troškovi oko pripreme i štampe kataloga , poštarine za slanje istih , razglas , boravak gostiju u Studiju , troškovi izrade fotografija i slično. U daljem tekstu obrazloženja stoji i napomena u kojoj se kaže da bi se organozovala izložba neophodna je stalčna prepiska i dogovori sa umetnicima .
Grad Valjevo rad Studija finansiraće u ovoj godini sa 4 miliona dinara , a iako direktorka navodi da će učestvovati na svim gradskim manifestacijama ne treba zaboraviti da se ovde praktično misli da će Studio tih dana biti otvoren za posetioce. Dakle , nikakvih posebnih aktivnosti baš za te gradske manifestacije .
Studio istovremeno ima 4 zaposlena i to pored direktorke , jednog vodiča i dva organizatora .Ako bismo preveli navode iz obrazloženja jasno je da ovi ljudi svakoga dana isključivo rade prepisku sa umetnicima i da će ove godien pored toga imati posla u dva navrata u pripremi dve konkretne izložbe .
S druge strane grad ima i Modernu galeriju sa daleko više izložbi u toku godine i sa samo dva zaposlena . Postavlja se pitanje kako samo dva zaposlena u Galeriji uspevaju da obave toliku prepisku sa umetnicima ? Dakle ili Galerija ima malo zaposlenih ili će biti da Studio ima mnogo ?
U svakom slučaju jedna je istina , u samom gradu ne postoji jasna strategija kada je kultura u pitanju pa je onda i razumljivo što je prepiska sa umetnicima posao koji rade dve osobe , a njihov produkt samo dve izložbe godišnje . A četiri miliona ? Kolika je ta suma ? Poredjenja radi gradjani Valjeva uspeli su da toliko sakupe na dinarskom računu nakon poplave, a akcija prikupljanja sredstva trajala je više meseci.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.