Godina jubileja za Ustanove kulture

imageProgrami poslovanja gradskih Ustanova kulture usvojeni su bez većih primedbi na sednici Gradskog veća pa će se naći i pred odbornicima krajem februara . Narodni muzej u ovoj godini posebno je naveo aktivnosti vezane za obeležavanje Valjevske bolnice . Jubileje postojanja obeležiće Moderna galerija i Centar za kulturu.

Valjevski muzej ove godine na raspolaganju će imati sredstva u visini od 21 miliona dinara , a očekivani sopstveni prihode trebalo bi da se kreću oko 9 miliona dinara. „ U ovoj godini noseći programi biće usmereni na obeležavanje 100 godina Valjevske bolnice . na tome već radimo. Za otvaranje izložbe Nadežde Petrović predvidjen je april mesec“, rekao je Vladimir Krivošejev direktor Muzeja.

U ovoj godini 30 godina postojanja obeležiće Moderna galerija . „ Nije nam lako i jednostavno da dodjemo do jakih izložbi , a želimo da ostavimo trag na prvoj izložbi . Bili smo sigurni da ćemo dobiti izložbu Draška Milićevića , uzećemo učešće u svim gradskim manifestacijama , za Dan grada imamo koncert .U prošloj godini uradili smo katalog , to je parče svega što Galerija ima i što je stekla za 30 godina . Imamo legate i nešto što će ostati za budućnost . Naša izložba Veličkovića i djurića bila je nešto o čemu se govorilo i pisalo. Već imamo njave za nove slike koje su i ovih dana na pragu Moderne galerije“, rekao je Dušan Jovanović direktor Galerije. Budžetom grada za Galeriju je opredeljeno 4,3 miliona dinara.

Centar za kulturu u ovoj godini obeležiće 55 godina postojanja .“ Naš Centar otvoren je 8 marta 1960 .godine baletom Ohridska legenda i mi ćemo tog datma damama Valjeva pokloniti jedan recital tog dana. Producenti smo Tešnjarskih večeri i Džez festivala koji ćemo vratiti ove godine u maj mesec. Prošle godine smo počeli Valjevsko kulturno leto i nastavljamo u ovoj godini , a nadamo se da će ceo grad sve vreme leta imati programe čije će Tešnjarske večeri biti tako reći šlag na torti. Imamo dosta toga predvidjenog i o tome ćemo obaveštavati gradjane“, rekao je Miloš Smiljanić direktor Centra za kulturu. Grad valjevo finansiraće rad centra sa 30 miliona dinara ove godine , dok Centar najavljuje sopstvene prihode u izbocu od 11 miliona dinara.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.