Buran ton konferencije zbog politike ili lenjosti?

imageDa li politika mora uvek i u sve da bude umešana , pitanje je na koje se tražio odgovor na konferenciji za novinare održanoj povodom donatorske večeri? Ovo pitanje pokrenula je izjava direktora Pivare Aleksandra Rajevca koji je oštro osudio neangažovanost gradonačelnika Stanka Terzića i objašnjenje novinarke Sladjane Stevanović da je gradonačelnik pre čest meseci bio informisan o akciji te i da je obećao da će pronaći zakonsku mogućnost da se grad uključi. Vamedia zamolila direktora Direkcije da gradonačelniku prenese mišljenje novinara da grad mora biti uključen u ovakve i slične akcije.

U akciju prikupljanja sredstava za kupovinu aparata za test opterećenja uključili su se valjevski privrednici , pojedinci i organizacije. Ali ne i Grad Valjevo iz gradskog budžeta. Iako su inicijatori akcije novinarka Sladjana Stevanović i Dragan Jeremić direktor Direkcije potvrdili da akcija ne ostavlja prostor za politiku ton konferencije za novinare promenio je direktor Pivare Aleksandar Rajevac koji je oštro osudio gradonačelnika i njegovu inertnost." Ovde kažemo nema politike , ali politika je dominantna u gradu. Mi danas pričamo o testu koji ima vrednost od 1,6 miliona dinara. Zamislite da vredi više i da mi kao privreda ne možemo toliko da pomognemo.- U ovom gradu mora da postoji neko ko je autoritet i ko će da rešava potrebe gradjana. Imam utisak da su pojedinci to prihvatili kako im odgovara. Kad im odgovra da budu gradonačelnici oni jesu kad im neodgovra oni nisu. Treba razlmisliti o mnogim stavrima . Mi ćemo prihvatiti da pomognemo . Ali ako nema nikoga ko je autoritet u tome ništa ne možemo uraditi. U Bolnici se leče svi Valjevci, a ne samo da treba recimo Pivara da se leči", rekao je Rajevac.
Na pitanje Vamedie da li je bilo kontakta sa prozvanim gradonačelnikom Stevanovićeva je odgovorila da jeste: " Pokušala sam da kontaktiram gradonačelnika i njegov odgovor je bio da nema zakonskih mogućnosti za donaciju. A pritom je gradonačelnik od jula meseca prošle godine znao da aparat ne radi. Nameće se nekako zaključak da on do sada zapravo ništa nije preduzeo da se taj problem reši".
Vamedia je i Jeremića upitala da li grad može da iz budžeta kupi bar dve karte odnosno izdvoji 3000 dinara. " Ja zaista ne mogu da odgovorim na to pitanje , to mora grad da kaže. Postoji problem oko prebacivanja novca , ali uvek postoji način kako da se novac prebaci i da se problem reši. Mi nesmemo dozvoliti da zbog zakona trpe gradjani.Zakoni se moraju menjati. Potrebno je da se napravi dogovor izmedju grada, bolnice i države .Ne smemo dozvoliti da ono što je najbolje izgubimo i da gradjani izgube poverenje u Bolnicu . O Bolnici mora da se brine, ali svi moramo da brinemo. Humaitarni aspekt ove akcije je jasan i učinićemo sve da ovo uspešno završimo i pokažemo da može , ali se slažem sa Rajevcem da ovo nije dovoljno za buduće akcije", odgovorio je Jeremić.

Rajevac je još jednom burno reagovao rekavši da nema smisla sve što se dešava:" Mi sada ovde odgovaramo na pitanje da li grad može da kupi dve karte .Ovo je privredu mali novac , a mi moramo da pravimo cirkus da skupimo 1,6 miliona . Da je nešto što košta 200 000 evra pa ajde . A ovde imamo 1,6 miliona dinara. I to nemožemo šest meseci da rešimo. Ovde se jasno vidi da neko šest meseci ne preduzima ništa da reši problem tog aparata".
Dragan Jeremić danas je izneo i podatak da je Bolnica u Valjevu dobila manje sredstava od Bolnice u Šapcu te i da sa nivoa Republike neke stvari moraju biti promenjene. " Šta je sa ministarstvom zdravlja ? Moramo dići glas protiv toga . Zašto je naša bolnica oštećena ? Posle se čudimo što doktori odlaze iz Bolnice", rekao je Jeremić .
Po ranije datoj izjavi Grad nije uspeo da prebaci ni 600 000 dinara za kuhinju u Bolnici. Rajevac je danas zaključio i da u gradu mora biti promenjen odnos prema problemima koje ima Bolnica.
Vamedia je od Jeremića na kraju konferencije zatražila da gradonačelniku prenese mišljenje novinara da se mora pronaći rešenje za pomoć Bolnici.

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.