Usvojene subvencije za poljoprivredu

imageGradsko veće usvojilo je Program mera podrške za sprovodjenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva za 2015. godinu. Budžetom predvidjeno 8 miliona dinara.

Budžetom grada Valjeva opredeljeno je 8 miliona za poljoprivredu u 2015 godini. Na osnovu detaljne analize koja je obuhvaćena pomenutim Programom grad je odredio mere koje treba finansirati u ovoj godini. „ Prema preporuci ministarstva i saglasnosti oju smo dobili , a u skladu sa Nacionalnim programom za razvoj poljoprivrede opredelili smo se za direktne mere podrške , ali i za mere investicija u fizička sredstva poljoprivrednih proizvodjača . U direktnim sredstvima je kreditna podrška pri čemu će grad Valjevo sufinansirati kamate proizvodjačima , maksimalni iznosi kredita biće 200 000 dinara , a za ovu meru predvidjeno je 2 miliona dinara. Mera će biti sprovedena putem tendera i konkursa izabrana“, objasnio je član veća Nikola Radojičić.
Kako se danas moglo čuti druga mera obuhata pored sektora mleka, voća, groždja i sektor pčelarstva gde se predvidjaju investicije u fizička sredstva , ali predvidjaju se i mere za stočarstvo i voćarstvo. „ što se tiče stočarstva , opredeljeno je 2,5 miliona dinara i sufinansiraćemo nabavku steonih umatičenih grla. Analizom se došlo do toga da državna subvencija koja dolazi u grad Valjevo iznosi do 4 miliona evra upravo preko umatičenih grla i zato se grad opredelio za ovu vrstu subvencija. Stara mera odnosi se na subvenciju za sadnju voća , zasade šljiva , dunja , oraha i svih sadnica voća sa po 50% po sadnici. Ovde smo vezali i milion dinara za nabavku sitne mehanizacije“ , kaže Radojičić.
Grad Valjevo po prvi put će sufinansirati pčelarstvo sa iznosom od 500 000 gde je maksimalan iznos za nabavku opreme 15 000 dinara po poljoprivrednom gazdinstvu , a maksimalan iznos je do 30 % vrednosti nabavke.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.