Punjenje brane počinje polovinom godine

imageU 2015. godini počinje probno punjenje brane Stubo-Rovni. Nakon iscrpnih pregovora JP „Kolubara“ obezbedilo je 450 miliona dinara za ovu godinu i još po 200 miliona dinara za naredne dve godine. „ Nije na meni odluka do koje kote će se brana puniti, na nama je bilo da obezbedimo sredstva i mi smo to uradili . Probno punjenje brane počinje polovinom ove godine“, izjavio je za Vamediu Miodrag Marković direktor JP „Kolubara“.

U protekle tri godine na hidroakumulaciji Stubo –Rovni izvedeni su brojni radovi za koje su sredstva uglavnom obezbedjena iz fondova EU. „Invetsicija brane finansira se pored sredstava države i jednim delom od sredstava EU.Radi se o finansiranju cevovoda dela sirove vode i deo cevovoda čiste pijaće vode u iznosu od 6,3 miliona evra i ta sredstva smo takodje obezbedili u protekle tri godine. Mi smo sredstva dobili i upravo završavamo sa izgradnjom tog cevovoda. Do sada smo uradili cevovod od same akumulacije do crpne stanice Paklje u dužini od tri kilometra , zatim cevovod čiste vode od 24 kilometra , završen je šaht na Jadru i povezan sa fabrikom vode i do rezervoara Gajina. Taj sistem je već napunjen i ispitan i praktično deo cevovoda koji smo izgradili je u funkciji.. Već smo govorili o značaju šahta koji je vredan 10 miliona dinara , a radi se o jednom velikom čvorištu gde kada bi došlo do nekog kvara na vodovodnoj mreži grad bi ostao bez vode sada uz te ventile moguće je isključiti samo jedan deo. Uradili smo rezervoar pijaće vode na Gajini zapremine 2000 kubika i on je ispitan , napunjen pijaćom vodom i odatle će voda ići ka ostalim gradovima korisnicima sistema vodosnabdevanja . Završena je ekspropijacija . ostalo nam je da završimo jedan mali deo oko čišćenja i tu više nema velikih problema“ , navodi Marković do sada izvedene radove .
Po njegovim rečima trenutno su u toku radovi na završetku cevovoda od 250 metara sirove vode , završava se deo cevovoda izmedju Divaca i Slovca u dužini od 400 metara, a pri kraju su i radovi na završetku rezervoara od 1000 kubika na Oštrikovcu.
„ Čim vreme to sada dozvoli počinjemo sa sanacijom cevovoda Jadar – Beli most i jedan deo je već uradjen . Ta deonica je specifična zbog više nadležnosti . Nisu tu samo naši izvodjači već i Telekoma, ED i Vodovodu. Ključni nosilac tih aktivnosti su Srbija vode jer one gazduju vodama prvog reda. Oni su bili u obavezi da u najkraćem periodu urade ili projekat ili elaborat u kome bi se jasno videlo koji sve to radovi treba da budu izvedeni. i mi smo naš posao jednim delom završili tamo gde je postojao projekat i ostaje nam sada deo pored stočne pijace prema Beloševcu da vidimo kako će se taj deo raditi . ja se nadam da će i taj projekat uskoro stići. Istovremeno počinjemo i rehabilitaciju cevovoda od Pakalja do fabrike vode jer je taj cevovod uradjen jako davno i došo je vreme za izmene u njemu. Taj deo se finansira sredstvima EU kao i deo cevovoda od Jadra do beloševca uključujući i rezervoar na Gajini. Od kako sam ja na ovom mestu uspeli smo da obezbedimo sredstva u visini od 700 miliona dinara i 6,3 miliona evra „, kaže Marković.
Direktor Marković navodi da je upravo uz podršku gradonačelnika Stanka Terzića, zamenika Žarka Kovača i pomoćnika Milorada Ilića završena procedura pregovaranja i obezbedjena su sredstva za završetak hidroakumulacije . „ Obezbedjena su sredstva u visini od 450 miliona dinara za 2015. godinu i po 200 miliona dinara za 2016. i 2017. godinu. Znači ukupno 850 miliona smo obezbedili ove godine . Za ovih 450 miliona za ovu godinu napravili smo program i ja sam juče bio u Beogradu gde su nam taj program usvojili , a realizaciji pristupamo čim bude završena javna nabavka. Mi smo nečekajući čim je objavljeno da su nam sredstva opredeljena , obratili se Upravi za javne nabvke gde smo tražili da nam se odobri pregovrački postupak za obezbedjivanje izvodjača radova . Mi imamo dovoljno vremena da pripremimo tendersku dokumentaciju i ako treba raspičemo tender i opet će do marta sve biti završeno“ kaže Marković
Pomenutih 450 miliona dinara obezbedjeno je iz budžeta RSrbije za brojne namene od kojih su najskuplje : izlazna zatvračnica , tehničko osmatranje , montaža hidromašinske i elektro opreme, sistem za osmatranje i obaveštavanje , put od brane do nove lokacije crkve uključujući i most na reci Sušici.
„ Sa ovim sredstvima mi ćemo u 2015. godini sistem pustiti u funkciju . To znači da će se spustiti zatvarači i da će početi punjenje akumulacije takozvano probno punjenje . Tu je jako važno objasniti da s obzirom da smo u maju imali velike poplave i da je ovakav objekat brane dao rezultat samim tim što je uspeo da zadrži pet miliona kubika vode i smani štetu , a sad ćemo u potpunosti moći da kontrolišemo vodu . Da spustimo zatvarače i zadržimo i veću količinu vode . Zapremina jezera je 50 miliona kubika . Mi smo štetu smanjili zaustavljajući pet miliona kubika , a zamislite da možete da zadržite mnogo više“, navodi Marković.
Probno punjenje po njegovim rečima podrazumeva punjenje brane do odredjene zapremine potom praćeno propuštanje vode i potom iznova podizanje nivoa . Za punjenje brane potrebno je po mišljenju struke 12 meseci. Kad je u pitanju tehnička dokumentacija po kojoj je gradjena brana predvidjeno je njeno punjenje do kote 364, zapremine 50 miliona kubika, a sve češće navodi se u javnosti kota 333 što po rečima Markovića podrazumeva punjenje brane do zapremine od 12,5 miliona kubika vode. „ To je onda potpuna ekonomska neopravdanost celost projekta i investicije . Ali ono što gradjanima niko ne saopštava jeste da će i sa tom zapreminom crkva biti ugrožena . Ona neće biti ugrožena površinskim , ali hoće podzemnim vodama. Ali o koti punjenja će se razgovrati. Ja nisam taj koji donosi odluku o tome i to će biti odlučeno najverovatnije na nivou države. Ja mogu da govorim samo o tehničkoj strani investicije . Čim počne punjenje mi ćemo imati objekat koji je u funkciji odbrane od poplave i naravno podizanja biološkog minumuma Kolubare u vreme sušnih perioda“, kaže Marković.
Na pitanje Vamedie o komisiji koja je formirana kao i o dopisu sa rudarsko geološkog fakulteta Marković kaže da Komisija radi svoj posao . „ Ja nisam njen deo , tu je preko 50 najrazličitijih stručnjaka iz oblasti vodoprivrede, geologije i hidrogeologije. Ja sam se izuzeo iz rada te komisije jer sam želeo da ona bude u svemu nepristrasna. Jedino što sam tražio je da svako ometanje njihovog rada prijave . Odnosno da se stvori takav sistem rada u kome će biti oslobodjeni od bilo kakvih uticaja i u kome će samo struka moći da dodje do izražaja . A što se tiče tog dopisa koji je podeljen na Skupštini ja zaista ne znam ni ko je naručio ta istraživanja , a moram reći da ne znam ni kada su oni to radili jer mi na brani imamo sistem obezbedjenja i nikada nije prijavljeno da je neko radio bilo kakva ispitivanja . Znate ne može svako da dodje i tamo radi šta hoće, takva aktivnost bi negde bila zabeležena , a ne postoji takva zabeleška. Zaista ne znam o čemu se tu konkretno radi. Što se tiče državne komisije o kojoj sam upravo govorio tu je sve javno i to je komisija koju je Republika Srbija oformila za tehnički prijem .Kada ta komisija završi svoj rad počinjemo punjenje“, objasnio je Marković.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.