Prazna obećanja iz 2014

imagePrivredne aktivnosti u Valjevu svedene su na minimum , a grad još uvek nije ponovio oglas za prodaju parcela u industrijskoj zoni „Stefil“. Istovremeno nekoliko u prošloj godini najavljenih investicija još uvek nije realizovano, a u budžetu za 2015. godinu nisu opredeljena ni sredstva za potrebne kupovine novih parcela za potencijalne investitore.Kako sada stvari stoje veliki investitor u Valjevu može samo da svrati

Urbanističkim planom Grada opredeljene su 4 zone za privredne namene i to :IZ Stefil, IZ Gorić, IZ Krušik, IZ Beloševac. Od ove četiri parcele samo je industrijska zona Stefil u vlasništvu grada , ali su i njeni kapaciteti svedeni na minimum. Grad je svojevremeno oglasio prodaju 10 000 kvadrata u ovoj zoni , ali nije bilo zainteresovanih kupaca pa je gradonačelnik Stanko Terzić u septembru mesecu obavestio članove Veća da je neophodno ponoviti ovaj oglas za prodaju sa realnijim cenama za kupce . Po saznanjima Vamedie do danas taj oglas nije ponovljen , a i dalje su u toku pregovori sa poreznicima o eventualnom snižavanju cene . Neke ranije informacije govorile su da je cena bila preko 100 evra , a moguća nova cena bila bi oko 80 eura po kvadratu.
U ovoj zoni do sada je zauzeto odnosno ranijih godina kupljeno 10 parcela stim da je poslednjih godina grad dozvolio i zakup prostora što je prihvatila firma Samedi , a kako Vamedia saznaje trenutno je i firma Simil u procesu zakupljivanja proizvodne hale pored Samedija.
Nenad Branković načelnik odeljenja za razvoj kaže da se iznajmljivanje gradu ne isplati. „Prilikom iznajmljivanja mora se uzeti u obzir činjenica da zakupac u dati prostor mora poprilično da investira i taj iznos novca uložen u investiranje se praktično odbija od cene zakupa. Grad je u tom slučaju samo na gubitku, a namera je grada da od novca koji bi bio prihodovan od prodaje parcela sama zona bude proširena“, objašnjava Branković.
U vlasništvu grada u ovoj industrijskoj zoni su još i parcela 7 na kojoj se nalazi stara Upravna zgrada Stefila za koju nema zainteresovanih , a sama se nalazi u takvom stanju da bi se teško kom investitoru isplatilo njeno zakupljivanje ili pak kupovina jer bi investicije u tom slučaju premašile svaku vrednost. Pored ove parcele grad raspolaže i parcelama 12 i 13 koje su praktično livade do kojih je „stigla“ struja , a već duže vreme se govori o ostalom opremanju ovog prostora.
Upućeni tvrde da su tako ponudjene parcele male i neodgovrajuće za ozbiljne investitore. Da je gradu potrebno proširenje industrijske zone slažu se svi , ali se pomak u tom smislu ne vidi čak i ako postoji . Inicijativa najpre direktora Direkcije Dragana Jeremića , a potom i predsednika Skupštine Mihaila Jokića da se eventualni dug Vidoja Vujića prema gradu konvertuje u vlasništvo grada nad parcelama koje Vujić poseduje u blizini zone Stefil očito nije naišla na odobravanje onih koji o tome odlučuju jer nije poznato da je grad započeo bilo kakav proces pregovaranja u tom pravcu.
Još polovinom jula prošle godine zamenik gradonačelnika Žarko Kovač njavio je širenje i opremanje industrijske zone te i rekao : „Potrudićemo se da u budžetu za 2015 godinu budu obezbedjena sredstva za podsticaj razvoja privredi i investicijama koje su proteklih godinu dana bili u nekom padu ili stagnaciji“. U budžetu za 2015 godinu se ne nalazi posebno opredeljen novac za te namene . na istoj konfereciji za novinare tada je rečeno da je neophodno izvesti radove na potezu sela Beloševac i Mrčić gde je praktično formirana nova industrijska zona kako bi se tu izvršilo opremanje tog dela infrastrukturom koju traže investitori zainteresovani za taj deo, ali takvo investiranje nije postojalo .
Kad su obećanja ili najave u pitanju javnost je tih dana obaveštena da je za dolazak u Valjevu zainteresovan trgovinski lanac MPC , da je došlo do povezivanja Lidla i Krušika, da se traži informacija o prostoru bivšeg preduzeća Jablanica koja se nalazi u stečaju nakon neuspele privatizacije da grad upravo radi na ispitivanju tog slučaja kako bi se to zemljište vratilo ponovo u upotrebu, a identične najave postojale su u vezi Nove Srbijanke.
Ove najave nisu dobile svoj epilog u 2014. godini , a do sada se poslednjih dana prošle godine čulo da postoji zainteresovanost za retail park u Remontu gde zemljište i ne pripada gradu , da je neophodan prostor za platformu za otkup poljoprivrednih proizvoda stim da je grad u prošloj godini za poljoprivredu izdvojio nula dinara . Narodni poslanik Slobodan Gvozdenović najavio je da zajedno sa direktorom Direkcije Draganom Jeremićem pregovara o dolasku jedne izraelske kompanije .

Vrlo je moguće da će i u 2015. godini biti novih najava ili obećanja, ali svi su izgledi da bi ovaj grad bio zadovoljan samo sa realizacijom onog što je već rečeno . Iako se u govoru o novom budžetu pominju reči investicije izvesno se one odnose samo na završetak nekih objekata započetih u ranijim godinama medju kojima izostaje najveći Hala sportova i rekonstrukcija ulica što bi se mogla smatrati i redovnom aktivnošću jednog grada .
Ako bi sada veliki investitor i došao u Valjevo sa planovima za ovu godinu u skladu sa domaćinskim ponašanjem Valjevaca mogao bi razgledati panoramu ili popiti kafu , a potom otići na neko drugo mesto da svoje planove realizuje jer ozbiljni investitori ne reaguju na obećanja već isključivo na konkretnu ponudu o saradnji.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.