Slučaj Pivare rešava Beograd

imageNakon započetih pregovora izmedju Valjevske pivare I Poreske uprave, sada je sve na republičkim poreznicima kako će rešiti problem koji praktično urušava pozitivno poslovanje ovog preduzeća. Aleksandar Rajevac, direktor Pivare za Vamediu kaže da se nada najboljem I ujedno jedino mogućem rešenju za Pivaru.

Problemi koje trenutno rešava Valjevska pivara započeli su još 2010. godine u trenutku kada upravo Poreska uprava u stečajnu masu nije prijavila dva perioda plaćenih akciza I period plaćenog PDV-a. “ Nama tu nije prijavljeno 15 miliona I potom sve što je računato kao kamata računato je na nešto što ne postoji. Tako smo došli do toga da je sada dug 66 miliona . Četiri godine neko je zatvarao oči pred ovim problemom, ništa nije rešavano , a Pivara je izmirivala svoje obaveze redovno. Sada smo došli u situaciju da je ta omča oko našeg vrata počela da se steže jer od 1. januara na snagu je stupio novi Zakon koji nam samo otežava posao I dovodi u nemoguću situaciju poslovanja. Javnost to mora da zna “, kaže Rajevac za Vamediu I dodaje da su razgovori sa Poreskom upravom u Valjevu počeli petog januara . “ Mi smo sve to pokrenuli , ali sada je na Beogradu da se taj problem reši I valjevski poreznici su uputili zahtev prema njima jer to nije ni tako jednostavno za rešavanje . problem je vrlo složen , prošlo je mnogo godina , to je trebalo reagovati odmah , ali sad činimo sve što možemo”, kaže Rajevac.

Pomenuta promena Zakona predvidja da sve obaveze koje Pivara bude plaćala budu tretirane kao namirenje kamate, dok će se deo sredstava za akcize i PDV smatrati da nije plaćen i biće pripisan glavnici duga.

“ U ovom trenutku ne dugujemo ni dinar za akcize I PDV sve izmirujemo na vreme , ali ako ovaj problem ne rešimo u problemu smo”, zaključio je Rajevac uz napomenu da će odmah po dobijanju bilo kakvogo odgovora o svemu ponovo obavestiti javnost.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.