Koje su nam manifestacije zaista potrebne?

imageGradska uprava za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove raspisala je javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta grada za projekte koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija grada Valjeva u 2015. godini.Neke manifestacije tokom prošle godine bile su nezapažene.

Početkom svake godine Grad Valjevo raspisuje konkurs za finansiranje različitih manifestacija sa ciljem da se afirmiše grad , njegova privredna i turistička ponuda. i ove godine biće oformljena Komisija koja će odlučivati po prispelim projektima i predlozima. Valjevo ima inače nekoliko manifestacija koje se iz godine u godinu ponavljaju , ali godinama čini se izostaje praktična evaluacija odnosno procena da li smo uloživši novac u nešto mi zapravo dobili ono što smo želeli.Aleksandar Vujić Subotić načelnik Gradske uprave za Vamediu kaže da se ovoga puta mora razmišljati i o tome. „ Grad svake godine izdvaja novac i dobro je da neke manifestacije i dogadjaji imaju tradiciju svog postojanja . Za njih se već čulo i ljudi su to prepoznali kao dešavanje pa se neki dogadjaji očekuju i ove godine. Ali u vremenu krize kakva je sada zaista se mora ovoga puta razmišljati i na temu svrsishodnosti pojedinih dešavanja. Na Komisiji je da o tome odlučuje“, kaže Vujić Subotić.
Tradicionalno već grad svake godine finansira SPREG, Sajam venčanja, Dan kupine na Stavama, Dan maline u Brankovini, Petrovdanske dane u Kamenici.
U prošloj godini po 52. put održani su Dani maline koji su praktično doživeli totalni fijasko. Broj posetilaca mimo učesnika jedva da je dostizao 20 , a porazna je bila činjenica da su učesnici odnosno takmičari jedva pronadjeni pa ih je tako bilo tek četiri. Sama manifestacija održana je , a da praktično nije imala nikakv efekat . Ipak gubljenje interesovanja za jednu manifestaciju ne može se dogoditi preko noći pa odgovor na pitanje zašto su Dani maline bili toliko neuspešni treba tražiti u ranijim godinama kada se ova manifestacija održavala bez veće popularizacije ,a sama proizvodnja maline u Brankovini pre svega gotovo da se svela na minimum . Uvek kao i u svemu kad se nešto organizuje ima i onih koji tvrde da se uvek unapred zna ko će biti pobednik i šta će se dešavati pa je kažu takav slučaj bio i sa malinom ili bar tako tvrde nekadašnji učesnici.
Da bi jedan proizvod bio popularizovan nije potrebno samo organizovati manifestaciju već permanentno raditi na proširenju proizvodnje i istovremenom podsticaju iste na više različitih nivoa. Tako su Dani maline doživevši propast pokazali da su pojedine strategije razvoja godinama izostajale.
Sdruge strane u prošloj godini Dani kupine na Stavama okupili su ogroman broj posetilaca, veliki broj izlagača ovog proizvoda pa i goste van valjevskog kraja .
„ I prošle godine se razmišljalo o malini i mislim da je tradicija održavanja same manifestacije zapravo bila presudna . Komisija će ove godine morati da uzme u obzir ponovo tu činjenicu“, kaže Vujić Subotić.
S druge strane privredna manifestacija SPREG svake godien okupi veliki broj izlagača iz Valjeva, Srbije, ali i drugih zemalja u okruženju. Broj posetilaca medju samim Valjevcima sigurno bi mogao biti i veći , ali za ovaj sajam tvrde da pre svega ima značaj u povezivanju privrednika .
Ove godine grad Valjevo opredelio je 1,5 miliona za podršku pomenutim manifestacijama i dogadjajima i opredeljena suma svakako nije velika pa će teret odlučivanja biti veći nego možda ranijih godina , nadajmo se sa premisom da se novac uloži u ono što ima rezultate.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.