Istina o deponiji “Kalenić”

imageOd 2006. godine pa na ovamo traje finansiranje izgradnje regionalne deponije Kalenić, a sam posao stigao je do faze u kojoj sve do sada uradjeno I finansirano može biti dovedeno u pitanje

Ukoliko se projektom ne aplicira u IPA fondovima do 1. januara 2016. godine nema ni finansiranja izgradnje , odnosno potrebnih 17,5 miliona evra.

Nakon sastanka održanog u Valjevu čule su se brojne optužbe o tome ko je I kada , ali I koliko zakočio realizaciju projekta regionalne deponije Kalenić. Ponajviše oštrih reči upućeno je prema direktoru preduzeća “Eko Tamnava “Radomiru Stevanoviću čija je izgleda smena na pomolu . Njemu se na teret stavlja neažurnost I sporost , a u izjavi medijima zamenik gradonačelnika Žarko Kovač optužio je Ub za opstrukciju projekta neizdvajajući sredstva za finansiranje I neizdavanje lokacijske dozvole koja je potrebna.
Šta je zapravo usporilo projekat?
Dok Stevanović optužuje druge da su zapravo krivci za nastalu situaciju I usporavanje projekta činjenice pokazuju da je prvpobitni projekat deponije radio Gradjevinski fakultet iz Beograda I IAUS odnosno Institut za arhitehturu I urbanizam pri ovom fakultetu .Istovremeno dok je fakultet radio na projektu, Kolubara B zasipala je prostor buduće deponije sobzirom da taj deo parcele pripada upravo njima podigavši nivo zemljišta. Ministarstvo za ekologiju inistirajući da se iskoristi prilika za konkurisanje prema IPA fondovima zatražilo je finalizaciju projekta. Te 2012. godine za potebe upodobljavanja projekta angažovano je licencirano preduzeće Hidrozavod Novi sad čiji direktor Stojan Saković za Vamediu kaže :”Ministarstvo je zatražilo da se uključimo kako bi bio rešen problem koji je nastao jer uklanjanje zemljišta koje je tamo bilo praktično višak iziskivalo bi milionska izdvajanja za šta niko nije imao novac. Procena ministarstva je u tom trenutku bila da se mora pronaći rešenje za ovaj projekat. Zajedno sa fakultetom I IAUS-om smo radili na tom projektu I tražili rešenje . Ministarstvo je dalo konktretna zaduženja po kojima smo mi radili telo deponije , a oni radnu zonu “. Opštine osnivači pristupaju početkom 2013. godine osnivanju preduzeća “Eko Tamnava” kome se poverava upravljanje projektom , a na čelo ovog preduzeća dolazi na predlog opštine Ub Radomir Stevanović. Rok za konkurisanje je već prošao . “Eko Tamnava” nakon toga raspisuje konkurs za izradu idejnog projekta sa pratećom dokumentacijom .Na raspisani konkurs I uslove u njemu žalbu ulaže preduzeće Hidrozavod što produžava rokove I uspeva da neke od članova u konkursu izmeni dok jedan član ostaje nepromenjen , a on se odnosio na mogućnost da jedan član konzorcijuma može biti nesolventan. Na konkursu biva izabran konzorcijum koji čine Insitut Kirilo Savić kao lider I preduzeća Arhiplan iz Arandjelovca, Geodata iz Obrenovca, Geoing grup iz Beograda. Učesnici na konkursu za Vamediu tvrde da je upravo lider kozorcijuma u tom trenutku bio u blokadi. Ipak “Eko Tamnava potpisuje ugovor sa Institutom u iznosu od 17 560 800 dinara sa PDV-om . Ugovorom koji je sklopljen ovaj konzorcijum bio je obavezan na urbanistički dokument koji podrazumeva izradu, parcelaciju, preparcelaciju sa podlogama , urbanistički projekat kao deo tog dokumenta , a koji u sebi sadrži osnov za geodetske poslove I parcelaciju zemljišta koje pripada Kolubari B, kompletne geodetske usluge , pripremu za geološke radove –elaborate I izradu idejnog projekta. U izjavi za Vamediu Stevanović tvrdi da je konzorcijum ispoštovao ugovor I da mu je do sada po predvidjenom ugovoru isplaćeno 80% sredstava minus milion dinara koji još nisu izmireni. “ Po predaji dokumentacije preostaje još 20% što je 1 327 800 dinara. Nakon toga sve ide na reviziju kako bi bili razrešeni imovinski odnosi , čeka se prenos da bi se dobila lokacijska dozvola”, kaže Stevanović.
Dok su čelnici Valjeva ukazivali na neažurnost EKO TAMNAVE i apelovali da sve opštine u projektu urade svoj deo posla , Stevanović na konferenciji za novinare je negirao da je on kriv za bilo šta. Valjevo uopšte ne želi da se bavi kadrovskim rešenjem što se tiče Regionalnog preduzeća Eko Tamnava već traži od Opštine Ub da na funkciju direktora postavi čoveka koji će moći da realizuje započeti posao u predviđenom roku. Neke stvari koje su se desile moraju se staviti ad akta i sve učiniti da se poslednji voz koji ide ka izgradnji Regionalne deponije ne propusti.
Napominjemo da je Valjevo I 11 opština u izradi projektne dokumentacije bilo daleko ispred svih, a sada imamo situaciju da je Subotica već završila sve I krenula u izgradnju. I još neke opštine u Srbiji . Za sada zbog politike sličnu muku muči deponija u Zaječaru.
EU spreman je da za deponiju Kalenić izdvoji 17,2 miliona evra , ali je za konkurisanje ostalo još malo vremena jer je očito da se previše vremena izgubilo pre svega na postavljanje pogrešnih prioriteta.
Poslednja šansa da se konkuriše za sredstva biće u 2016. godini , ali do tada sva dokuemntacija mora biti spremna. Ako sve bude išlo kao I do sada I ne dodje do promena na tom polju deponija Kalenić ostaće samo pusta želja , a Valjevo će višestruko plaćati odvoženje I deponovanje otpada na deponije gradova u blizini s obzirom da se gradska deponija nalazi na izmaku iskoristljivosti.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.