Ima li mesta za još jednu partiju?

imageAko zvanični podaci tvrde da je 54% birača opredeljeno , a u istim anketama oko 49% opet tvrdi da nema izbor , da li onda 49% biračkog tela smatra da nam je potrebna još jedna partija na političkoj sceni?

Sledeće godine ponovo ćemo se naći u izbornoj godini , slede lokalni izbori. Postojeće partije pozicije imaju dovoljno vremena da u svoje sposobnosti uvere birače i na taj način ponovo pridobiju njihovu pažnju . Partije u opoziciji po mišljenju analitičara moraju pametno iskoristiti ovu godinu ukoliko žele da se nadju u lokalnim parlamentima ili pak promene situaciju na lokalu u svoju korist .
Sa ove distance posmatrano na izborima u Valjevu naći će se ponovo isti igrači , ali vrlo moguće u nekim novim koalicijama koje bi im omogućile opstanak u parlamentarnom životu .
Na prošlim lokalnim izborima najviše glasova birača, po 20 odsto, dobile su koalicije okupljene oko SPS i SNS. Treća je bila DS sa 17 odsto, dok je 14 odsto osvojila GG “Pobeda”. Pokret za Valjevo, nekadašnja Nova demokratija, osvojila je 7 odsto glasova, po 6 odsto dobili su “Preokret” i DSS, a cenzus, sa 5 odsto, prošao je URS. Ispod cenzusa ostali su radikali I Komunistička partija. Izborna volja birača tada je tik iznad cenzusa ostavila praktično tri partije LDP, SPO, URS. Kolika je stvarna snaga JS, PUPS-a, Nove Srbije , PSS-a, SDPS-a ,praktično je nepoznato jer su na pomenute izbore izašli u koalciji sa većim partijama ili SPS-om ili SNS-om. Ipak svaka od parija koje postoje na valjevskoj sceni svesna je velikog broja onih koji na izbore nisu izašli .
Birači koji su odustali od izbora najčešće tvrde da su ili svi isti pa nema razlike koja bi prevagnula u nečiju korist ili da niko nije ponudio rešenje za njihove probleme .Neki su pak jednostavno previše razočarani dosadašnjim izborima I za njih glasanje više ne dolazi u obzir. Slična je situacija I na Republici. Mišljenja su ista broj apstinenata gotovo preslikan . Da li onda taj veliki broj neopredeljenih zapravo smatra da ima mesta za još jednu partiju? Analitičari se slažu da je došlo do prezasićenja bez rezultata. Ako postoji prostor kakva bi to partija trebala da bude I koja je to ideja koja bi sada privukla pažnju glasača?
Na političkoj sceni su vidjene razne ideje , neki su od istih I odustali pa promenili pravac , gradjani pak misle da je razlika uglavnom mala . Nova partija zato bi trebalo da bude po svemu drugačija . Ako se posmatra lokal morala bi da bude potpuno okrenuta lokalnim temama da svojim inicijativama probudi pažnju birača , a svojim nastupom ih ubedi da su drugačiji . Koliko mogu biti drugačiji ? Priča o poštenju koja je prošla sa Vojislavom Koštunicom nije potrajala predugo , ali je u datom trenutku odnela prevagu. SNS je na republičkim izborima igrao upravo na kartu činjenice da nikada nisu bili u vlasti jer su pošteni dok su nepošteni na nepošten način varali gradjane . Dakle priča o poštenju ponovo bi mogla biti aktuelna. Analitičari smatraju da oni koji bi u ovom trenutku bili smpremni da nešto podele sa narodom , a da to ne budu noć pred izbore kese sa brašnom , dobro prošli . Oni bi morali po njihovom mišljenju da imaju neindisponirane I nikako klasično konvencionalne lidere . Prvi čovek takve partije morao bi biti narodni , školovan lokalac koji se bori za tradicionalne vrednosti , porodičan, uspešan u poslu kojim se bavi . Postoji li takav ? Sigurno da ih ima , ali motivacija je u ovom slučaju presudna .
Šta god rekli analitičari , a oni mogu I da pogreše , prostor postoji I postoji još malo vremena za takvu akciju . Formiranje partije u izbornoj godini ne bi donelo veći uspeh , ali ova godina je tek na svom početku pa ako neko misli da je dobro upustiti se u političke vode pravi je trenutak.
Uostalom , već dugo vremena nema novih I svežih ideja , a one su u svakom društvu uvek dobro došle .
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.