Duga procedura do naziva ulice

imageGrad Valjevo muku muči sa skupštinskom Komisijom za dodelu naziva ulicama jer nijedan do sada predloženi predsednik Komisije nije prihvatio tu dužnost. Istovremeni problem same Komisije koja ima problem konstituisanja je i činjenica da gradjani često podnose zahtev za dodelu naziva ulicama koje su u privatnom vlasništvu što po zakonu i nije moguće. U Valjevu postoji Splitska, ali u Splitu ne i Valjevska ulica .

Još od 2012. godine iznova se biraju predsednici skupštinske Komisije za dodelu naziva ulicama , a Dragica Stojković sekretar Komisije kaže da je problem u samom održavanju konstitutivne sednice s obzirom da se predložena lica najčešće ne prihvataju te dužnosti ili pak podnose ostavke na ta mesta. „ Gradjani podnose zahteve i svi zahtevi se uredno evidentiraju i primaju , ali realan problem je i sama konstitutivna sednica Komisije jer se neprestano dešavaju neke promene u njoj. Očekujem da ćemo sada kada je došlo do novih imenovanja lica u tu komisiju konačno moći da održimo sednicu i počnemo da postupamo po predmetima. Onog trenutka kada se to dogodi mi ćemo na sednici Komisije utvrditi kriterijume za dodelu naziva po kojima će Komisija i raditi“, objašnjava Stojkovićeva.
Pomenuta Komisija ne razmatra samo zahteve za promenu naziva ulica , a takav zahtev mogu podneti i gradjani i pravna lica već i zahteve za dodelu naziva ulicama. „ Gradjani često podnesu zahtev da se dodeli naziv ulici koja nije vlasništvo grada, nije javno dobro već privatno. Takve zahteve je nemoguće razmatrati jer zakon to ne dozvoljava i mi tu nemamo nikakvih nadležnosti kad je privatno vlasništvo u pitanju. Da bi smo razmatrali zahtev potrebno je da se gradjanin vlasnik ulice odrekne iste u korist grada kako bi ona promenila svojstvo odnosno prešla u vlasništvo grada pa samim tim i u našu nadležnost“, kaže Stojkovićeva koja objašnjava da procedura nalaže da se nakon odluke Komisije ista dostavlja ministasrtvu lokalne samouprave na saglasnost pa tek nakon odgovora iz ministarstva takva odluka Komisije može da se nadje pred odbornicima Skupštine grada koji imaju završnu reč po ovom pitanju.

Grad Valjevo 2013 godine investirao je u postavljanje info tabli sa nazivima ulica 1 700 000 dinara , ali tim tablama na žalost nije pokrivena teritorija celog grada . i tada se pokazalo ono što se i od ranije znalo da u Valjevu postoje nazivi ulica koji zapravo nemaju nikakvo utemeljenje ni u Valjevu ni u njegovoj okolini , a ni u samoj državi Srbiji. Tako u Valjevu postoje Mariborska, Splitska , Ljubljanska, Šarplaninska i ulice koje nose nazive junaka iz NOB-a iz nekadašnjih jugoslovenskih republika.
Poslednja velika promena naziva ulica odigrala se 2002. godine , ali ni tom promenom nisu bile obuhvaćene sve ulice . Pre dve godine kada je Vamedia poslednji put izveštavala o nazivima ulica jedan od valjevskih taksista nam je rekao : „ Pa ljudi su se već i navikli. Ali ja koji sam proputovao celu Evropu uzduž i popreko i obišao sve bivše republike SFRJ mogu da kažem da u Zagrebu ne postoji nijedna nazovi srpska ulica, ali kod nas postoji Zagrebačka. Nije mi poznato ni da u Ljubljani postoji Valjevska, ali kod nas postoji Ljubljanska. Odavno nisam bio u Splitu, ali nevereujem da tamo postoji Beogradska, a mi imamo Splitsku“. Po njegovim rečima danas situacija je ista , ništa se nije promenilo, a realno nije ni moglo kad stvari sa Komisijom već ovako funkcionišu.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.