Obeleženi objekti ratne valjevske bolnice

imageNa 16 mesta u gradu postavljene su table koje obeležavaju objekte koji su nekada bili u službi ratne valjevske bolnice. Table je postavio valjevski Muzej u saradnji sa gradskom Direkcijom, a deo su obeležavanja 100 godina Kolubarske bitke.

Direktor Muzeja u Valjevu Vladimir Krivošejev kaže da je Muzej počeo obeležavanje velikom izložbom posvećenoj Nadeždi Petrović , a potom je započelo obeležavanje grada tablama kako bi se sačuvali od zaborava objekti koji su bili deo valjevske bolnice. „Valjevska bolnica nije bila kratkog vremenskog daha , počela je u decembru kada je počela epidemija tifusa . Zbog toga je prvi korak u spomen Valjevske bolnice postavljanje informativnih tabli koje obeležavaju mesta gde su se nalazili bolnički objekti.U ovom trenutku imamo popisanih 29 zgrada , a od tog broja 24 smo uspeli da tačno lociramo . Postavljeno je 16 tabli“, kaže Krivošejev.
Neke od postavljenih tabli obeležavaju konkretne zgrade dok su neke postavljene na mestima gde su se nekada nalazili objekti, ali više ne postoje . Takav je slučaj i sa tablom na Desankinom trgu koja označava dva objekta koja su se tu nekada nalazila.
Cilj postavljanja tabli je da najpre i sami Valjevci znaju koji su to objekti bili od zanačaja za Valjevsku bolnicu , a potom da sa takvom informacijom budu upoznati i svi koji kao turisti dodju u Valjevo. Postavljanjem pomenutih tabli dat je značaj Valjevskoj bolnici koja je u makar pominjanju u Valjevu bila nepravedno zapostavljena.
Krivošejev nije imao informaciju da li se ti objekti nalaze pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika , ali se složio sa činjenicom da su mnogi od objekata u gotovo ruševnom stanju.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.