Usvojen budžet za 2015.godinu

imagePosle tri sata rasprave u Skupštini usvojen je budžet grada za 2015. godinu. Opozicija nije podržala budžet i nazvala ga je budžetom za preživljavanje i servisiranje. Budžet je usvojen u iznosu od 2 243 800 000 dinara

Načelnica Gradske Uprtave Jelica Stojanović predstavljajući budžet za 2015. godinu odbornicima je najpre objasnila razlike izmedju linijskog i programskog budžeta koji je radjen ove godine . Ona je pre svega posebno naglasila da je programski budžet lakše pratiti u smislu ostvarenja. „ Na kraju godine tačno ćemo znati koliko je od predvidjenih programa realizovano , ali ćemo znati i koji programi nisu kao i ko je odgovorasn za to naravno i koji su razlozi zbog kojih predvidjeni program nije realizovan“, rekla je Stojanović.
Predvidjeni budet je u iznosu od 2 243 800 000 dinara , a na strani očekivanih prihoda najveći udeo imaju prihodi po osnovu poreza u visini od 68%.
Predloženi budžet grada naišao je na oštre kritike opozicije koja tvrdi da je budžet daleko od razvojnog , ali i socijalnog. Odbornik SNS-sa Milan Marković kritikovao je deo budžeta vezan za investicije rekavši da se neke od pomenutih projekata i ne mogu smatrati inevsticijama pogotovo ne kapitalnim. „ Ja ne znam da li vi kažete da je nešto kapitalno zato što se gradi 10 i više godina? Ako je to razlog ja onda razumem. Ali bez obzira na to koliko ja podržavao i složio se sa investicijama ne mstram da se rekonstrukcija Karadjordjeve ulice i nekih drugih mogu smatrati kapitalnim investicijama pogotovo što nam neke od opvde pomenutih investicija u ovom trenutku nisu neophodne“, rekao je Marković navodeći primer industrijske zone gde su predvidjena minimalna ulaganja, a ona se po njegovom mišljenju može smatrati investicijom.
Odbornici demokratske stranke takodje su imali primedbe na samu koncepciju budžeta tvrdeći da je novac loše rasporedjen te i da nisu odredjeni prioriteti i projekti od važnosti grad. Istovremeno demokrate su mišljenja da se neke stvari samo prepisuju iz godine u godinu , a da njihova realizacija izostaje.
Mihailo Jokić predsednik Skupštine , oštro je kritikovao povećanje cene komunalnih usluga , ali i za nove poreze nije imao lepih reči .“ Sramota je da ljudima kada su smanjene plate i penzije vi podižete cene komunalnih usluga.Ko je uopšte došao na ideju da tako nešto uradi i zašto? ja ću vam reći , zato što hoćete da isplatite plate prekobrojnih u tim preduzećima . Mnogi su već u prekršaju zakona sa brojem zaposlenih , a plate treba isplatiti. Sramota je da taj teret stavljate na ledja gradjana“, rekao je Jokić.
Gradonačelnik Stanko Terzić branio je budžet već ranije izgovorenim rečenicama podsećajući da grad ima najveća izdvajanja za vodjenje socijalne politike, da grad ima veliku štetu od poplava i da je pored toga uspeh da su opredeljena sredstva za investicije pa i ponovljenim rečenicama da se uvek do sada budžetom grada upravljalo domaćinski. „ Svesni smo kako žive gradjani Valjeva i ovim budžetom smo pokušali da budemo prisutni u svim segmentima njihovih života. Budžet je realističan“, rekao je Terzić

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.